Lehtitietojen [ESS, YLE] mukaan budjetissa esitetään leikattavaksi 1,5 miljoonaa euroa rahoitusta Helsingin ja Lahden välillä liikennöiviltä Z-junilta ja Helsingin ja Karjaan välillä liikennöiviltä Y-junilta. Tämä johtaisi junavuorojen vähentämiseen etenkin päiväsaikaan, iltaisin ja viikonloppuisin. Toteutuessaan näillä leikkauksilla olisi kauaskantoisia ja tuhoisia seurauksia Uudenmaan kehitykselle.

Z-junat ovat menestystarina. Tunnin vuoroväli on juuri riittävän tiheä, että junien suosio ylitti odotukset, ja vuorojen käyttöaste on jatkuvasti korkea. Olisi todella lyhytnäköistä romuttaa tämä onnistuminen.

Y-junissa ei yksinkertaisesti ole karsimisen varaa. Viikonloppuisin Helsingistä lähtee kolme Y-junaa päivässä, ja arki-iltaisin kaksi viimeistä vuoroa lähtevät 17:33 ja 19:33. Jos nyt jälkimmäinen leikattaisiin, 17:33-vuorosta myöhästynyt työmatkalainen tuskin ilahtuisi huomatessaan, että seuraava Y-juna kotiin lähtee seuraavana aamuna 11:33.

Uusimaa on kasvava maakunta, ja työmatkaliikenteen järjestäminen alueella on keskeinen tulevaisuuden kysymys. Uudenmaan tuleva maakuntakaava perustuu siihen, että asutusta ohjataan raideyhteyksien ääreen ja pääkaupunkiseudulle pendelöinnissä tukeudutaan voimakkaasti raideliikenteeseen. Raideliikenteeseen ei kuitenkaan voi tukeutua, jos raiteilla ei ole liikennettä. Junavuorojen karsiminen olisi aivan väärä signaali ja veisi alueen kunnilta mahdollisuudet maankäytön kestävään kehittämiseen.

Uudenmaan ja koko Suomen etu vaatii nyt strategisempaa näkemystä. Kestävään yhdyskuntarakenteeseen ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvät tavoitteet voivat toteutua vain raideliikenteen kautta. Tämä edellyttää leikkausten sijaan, että oikoradan nykyiset vuorot säilytetään ja että rantaradan paikallisliikennetiheyttä nostetaan vaiheittain tyydyttävälle tasolle. Näille junavuoroille on yksinkertaisesti löydyttävä rahoitus.