Edellisessä kirjoituksessa kuvaamani yhden voittajan siirtoäänivaali on lopulta aika yksinkertainen tapaus. Äänestäjät saavat kirjoittaa lippuun haluamansa määrän ehdokkaita paremmuusjärjestyksessä, ja tulos saadaan seuraavasti: Kullakin laskentakierroksella äänestyslippu luetaan äänestäjän parhaana pitämän jäljellä olevan ehdokkaan hyväksi, ja jos joku ehdokas saa yli puolet äänistä, hänet valitaan. Jos taas kukaan ei saa yli puolia äänistä, ehdokas, jolla on vähiten ääniä, putoaa laskuista ja ne äänestysliput, joissa tämä ehdokas oli kärjessä, siirtyvät kannattamaan seuraavaa ehdokasta.

Monen voittajan siirtoäänivaali [Wikipedia: Single Transferable Vote] on hiukan mutkikkaampi. Siinä lasketaan ensin, paljonko ääniä ehdokkaan tulee saada tullakseen valituksi – jos vaikkapa valitaan 10 edustajaa, noin kymmenesosa äänistä riittää. Jokaisen laskentakierroksen aluksi ehdokkaat, joilla on riittävästi ääniä, tulevat valituiksi. Tämän jälkeen ylimääräinen osuus heidän äänistään menee seuraavalle ehdokkaalle heidän lipussaan. Jos vaikkapa joku ehdokas saa kolme kertaa läpipääsyyn tarvittavan äänimäärän, hän ikään kuin kuluttaa vain kolmasosan saamistaan äänistä, ja loput kaksi kolmasosaa siirtyvät äänestyslipuissa seuraaville ehdokkaille. Kun läpipäässeitä ehdokkaita ei enää löydy, pudotetaan vähiten kärkiääniä saanut ehdokas pois kisasta ja jaetaan hänen äänensä uudestaan äänestyslipuissa seuraaville ehdokkaille.

Laskentatapa on melko työläs ja käytännössä ääntenlaskentaan tarvitaan tietokone. Äänestysjärjestelmän hienous piilee siinä, että se on suhteellinen, muttei perustu mihinkään ennaltamäärättyihin listoihin: jos neljännes äänestäjiä äänestää vasenkätisiä entisiä urheilijoita, valituiksi tulee neljännes vasenkätisiä entisiä urheilijoita. Tosin jos tällaista äänestystapaa sovellettaisiin vaikkapa Suomen eduskuntavaaleissa, olisi hiukan epäselvää, millä perusteilla esimerkiksi eduskuntaryhmät muodostettaisiin tai kuka edustaisi ketä hallitusneuvotteluissa.

Äänestystapa on käytössä monin paikoin englanninkielisessä maailmassa, mm. Irlannin ja Maltan eurovaaleissa. Se voisi sopia hyvin myös jonkin yhdistyksen hallituksen valintaan, jos halutaan suhteellinen vaali, mutta luontevaa jakoa eri listoihin ei ole.