Jokin aika sitten uutisissa kerrottiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan auringon aktiivisuus olisi vähenemässä, mikä saattaisi aiheuttaa ilmaston rajun viilenemisen. Tutkimusta kehuttiin mullistavaksi ja yllättäväksi, ja sitä tuleva pieni jääkausi tietenkin olisikin. Ajatus kulki jokseenkin niin, että auringon aktiivisuus saattaa olla hiljenemässä muutamiksi vuosikymmeniksi, ja viimeksi kun auringonpilkut katosivat muutamaksi vuosikymmeneksi, elettiin pientä jääkautta ja koettiin ankaria talvia ja vaikeita katovuosia.
On mielenkiintoista, että eräs ilmastoskeptikoiden suosikkiargumenteista on ollut, että ilmastonmuutos aiheutuisi auringon aktiivisuuden lisääntymisestä eikä ihmisen toimista. Tässä taas argumentti tuntuu kuuluvan niin, että ihmisen toimilla ei ole merkitystä, sillä auringon aktiivisuuden väheneminen tuo meille kuitenkin pienen jääkauden.
On totta, että auringon aktiivisuus vaikuttaa jonkin verran maapallon lämpötilaan. Maunderin minimi 1645-1715 on ajanjakso, jolloin auringon aktiivisuus oli pitkään hyvin alhaisella tasolla. Se ajoittuu päällekkäin pienen jääkauden kanssa, olkoonkin että pienen jääkauden alku- tai loppuvuodesta ei Wikipedian mukaan vallitse yksimielisyyttä, koska tilanne on vaihdellut eri puolilla maailmaa. Pienen jääkauden aikana oli useita hyvin ankaria talvia ja joitakin pahoja katovuosia.
Skeptikkojen alkuperäinen argumentti, että auringon aktiivisuuden lisääntyminen olisi aiheuttanut maapallon lämpenemisen, kaatuu siihen, että vuodesta 1980 lähtien auringon aktiivisuus on vähentynyt, mutta maapallo vain lämpenee. Toisaalta, vaikka auringon aktiivisuus putoaisi Maunderin minimin tasolle, tällä olisi vain parin asteen kymmenesosan vaikutus maapallon lämpötilaan, kun ihminen toimillaan lämmittää maapalloa jo lähivuosikymmeninä usealla asteella. Uutisointi tutkimustuloksesta vaikuttaakin täysin ylimitoitetulta: auringon aktiivisuuden väheneminen enintään hiukan hidastaa ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä.
Voikin pohtia, että jos muutaman asteen kymmenesosan pudotus maapallon lämpötilaan sai aikaan pienen jääkauden, jota muistellaan vielä vuosisatojen päästäkin, mitä mahtaakaan saada aikaan tuleva muutaman asteen lämpeneminen. Lohdullista on, että IPCC:n eri päästöskenaarioiden ero on monta kertaa suurempi kuin pienen jääkauden aiheuttama notkahdus maapallon lämpötilassa – sillä on todellakin merkitystä, millaista ilmastopolitiikkaa tehdään.