[Julkaistu Länsi-Uusimaassa 17.12.2011.]

Inkoo ja Siuntio ovat sisarukset: kaksi 6.000 asukkaan kaksikielistä kuntaa Länsi-Uudellamaalla. Kuntaliitosasiassa sisarukset ovat valinneet eri tien.

Molemmat osallistuivat esiselvityksiin kuntaliitoksista Kirkkonummen ja Lohjan suuntaan. Kun Kirkkonummi kesäkuussa 2010 ilmoitti, ettei ole kiinnostunut kuntaliitoksesta, tiet erosivat: Siuntio aloitti neuvottelut kuntaliitoksesta Lohjan kanssa, mutta Inkoo ei lähtenyt mukaan.

Siuntio, Lohja ja Nummi-Pusula päättivät kuntaliitoksesta 9. marraskuuta. Nykyisellään sekä Inkoo että Siuntio järjestävät terveydenhuoltonsa yhdessä Lohjan kanssa, joten Siuntioon tämä tuskin ainakaan sosiaali- ja terveydenhuollon osalta suuresti vaikuttaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon LOST-yhteistyö on irtisanottu päättyväksi kuntaliitoksen ajateltuun ajankohtaan, joten Inkoolla puolestaan on edessä tiukka pohdinta siitä, miten se järjestää sosiaali- ja terveydenhuoltonsa vuoden 2013 alusta – vuoden kuluttua.

Inkoon valtuustossa jätettiinkin juuri aloite, jossa valtuutettujen enemmistö kehotti kunnanhallitusta kiirehtimään jatkoneuvotteluja Lohjan kanssa ja selvittämään ripeästi myös muita mahdollisuuksia terveydenhuollon järjestämiseen.

Inkoo on oikeastaan ilman omaa syytään joutunut hankalaan välikäteen. Eihän Lohja oikein voi neuvotella yhteistyöstä ennen kuin on selvää, missä sen rajat vuoden kuluttua kulkevat.

Hallituksen kuntauudistus mutkistaa asiaa entisestään. Vielä alkusyksystä Siuntiossakin ajateltiin, että jos kuntaliitosta ei tule, jatkettaisiin vain LOST-yhteistyötä niin kuin ennenkin. Kuntauudistuksesta on kuitenkin selvinnyt sen verran, että sen jälkeen Siuntio tai Inkoo tuskin jatkavat itsenäisinä kuntina. On aika luonnollista, että uusi Lohja haluaa katsoa ministeri Virkkusen uudet kuntakartat ennen terveydenhuoltoyhteistyöneuvottelujen harkitsemista.

Terveydenhoidon järjestäminen itse, mitä Siuntiossakin on väläytelty vaihtoehtona, on hyvin vaikea tie. Siuntiossa tunnutaan unohdetun, miten vaikeaa ennen LOSTia oli pitää terveysasema miehitettynä ja miten ostopalveluruljanssin pyörittäminen vaati jokavuotisia lisäbudjetteja. Kokemus osoittaa, että pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden imusta on vaikea houkutella osaavaa väkeä näin länteen, varsinkin pieneen yksikköön. Ehkä osasyynä unohdukseen on, ettei Siuntiossa ole enää vuosiin ollut yhtään sosiaali- ja terveyssektorin viranhaltijaa. Viimeinen perusturvajohtajammekin vaikuttaa nykyään Kittilässä.

Siuntion valtuusto päättää 21.12. kuntaliitosasian uudesta käsittelystä. Toivon sydämestäni, että valtuutetuillamme on malttia hyväksyä jo saavutettu järkevä ratkaisu sen sijaan, että he varta vasten ajaisivat Siuntion samaan vaikeaan tilanteeseen, johon Inkoo on ajautunut.

Harri Haanpää
varavaltuutettu
Siuntion Vihreät