Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1 päivästä maaliskuun 31 päivään tai toista pääsiäispäivää ensinnä seuraavaan maanantaihin, myöhemmän näistä päivämääristä ollessa määräävä. – – Nastarenkaita saa käyttää muuna aikana myös auton tai hinattavan ajoneuvon kauppaan, korjaukseen tai katsastukseen liittyvissä tilapäisissä siirroissa sekä kaikissa autoissa ja hinattavissa ajoneuvoissa, milloin sää tai keli sitä edellyttää.
Näin meille kertoo asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä, §17. Nastarengaskauden loppumiselle on siis kaksi vaihtoehtoa, maaliskuun loppu tai toista pääsiäispäivää ensinnä seuraava maanantai. Kuinka usein sitten käy niin, että toista pääsiäispäivää seuraava maanantai on aikaisemmin kuin maaliskuun 31. päivä?
Pääsiäisen ajankohta on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Paitsi että kevätpäiväntasauksen sijaan laskelmissa käytetään maaliskuun 21. päivää, ja täydenkuun ajankohta määrätään taulukoista eikä tähtitieteellisistä havainnoista. Pääsiäinen voi olla aikaisintaan 22. maaliskuuta, ja ainoastaan silloin toista pääsiäispäivää seuraava maanantai 30. maaliskuuta on aikaisemmin kuin 31. maaliskuuta. Nastarengaskauden kahdesta loppumisehdosta ensimmäinen on siis voimassa vain silloin, kun pääsiäissunnuntai on 22. maaliskuuta.
Seuraavan kerran tämä tapahtuu 22. maaliskuuta 2285. Jos asetuksessa ei olisi erikseen mainittu, että nastarenkailla saa ajaa 31.3. asti, sinä vuonna niillä saisi ajaa vain toista pääsiäispäivää ensinnä seuraavaan maanantaihin 30.3. asti. On tietenkin hyvä, että asetuksen laatija on kaukonäköisesti osannut varautua tähänkin mahdollisuuteen. Tosin ilmastonmuutos etenee siihen malliin, että vuonna 2285 nastarenkaita tuskin näkee muualla kuin Tekniikan museossa.