[Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 13.5.2012.]

Siuntion valtuusto on tunnetusti päättänyt liittyä Lohjaan jo kahdesti, 9.11. ja 21.12., ja hallinto-oikeus on hylännyt vastustajien valitukset. Farssiksi menneessä valtuuston kokouksessa 23.4., jossa piti antaa lausunto kuntatyöryhmän raportista, vastustajat koettivat ajaa läpi lausuntoon liittymättömän päätöksen liitoshakemuksen vetämisestä takaisin. Kunnanhallitus totesi 7.5., ettei päätös tapahtunut laillisessa järjestyksessä. Niinpä kuntaliitoksen vastustajat tekivät yhden aloitteen kunnanhallituksen erottamisesta ja toisen monikuntaliitoshakemuksen vetämisestä takaisin.

Jos tahtoa on, kuntaliitosasia voidaan hyvin käsitellä ennen kuin Lohjan ja Nummi-Pusulan valtuustot kokoontuvat 23.5. päättämään jatkosta. Kunnanhallitus käsittelee asiat kokouksessaan 14.5., ja valtuuston puheenjohtaja Rabbe Dahlqvist (r) voi halutessaan kutsua valtuuston koolle seuraavaksi maanantaiksi. Marcus Nordström (r) toteaa 9.5. Länsi-Uusimaassa, ettei välttämättä pidä tarpeellisena kokoontua tuolloin. Ilmeistä on, ettei hän pyrikään asioiden asialliseen käsittelyyn, vaan pyrkii kaatamaan kuntaliitoksen kiukuttelemalla. Dahlqvistilta on lupa odottaa parempaa.

Keskeinen kysymys kuntaliitoksessa on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Yhteistyö Lohjan kanssa on sujunut hyvin, mutta kuntaliitosprosessin viivästymisen luoma epävarmuus näkyy jo vaikeuksina houkutella henkilökuntaa Siuntion terveysasemalle. Yhteistyö Lohjan kanssa on ainoa vaihtoehto nykyisentasoisten palvelujen jatkamiselle, ja kuntaliitos varmistaisi sen.

Siuntion RKP:n ja Vihreiden valtuutetut ovat kyllä tehneet valtuustoaloitteen neuvottelujen käynnistämisestä LOST-yhteistyön jatkamiseksi. On kuitenkin muistettava, että Lohjan valtuusto vastaa ensisijaisesti palvelujen järjestämisestä lohjalaisille. Jo Nummi-Pusulan liittyminen Lohjaan aiheuttaa paljon työtä, jolla on kiire, kun työ on siuntiolaisten vastustajien vuoksi viivästynyt. Ehkä Lohja tämän lisäksi järjestää palvelut Inkoolle, joka olisi lähes ilman omaa syytään jäämässä vaille terveyspalveluja. Mutta ei pidä suuresti yllättyä, jos Lohja ei halua järjestää palveluja Siuntiolle, mikäli Siuntio kieltäytyy kuntaliitoksesta. Pitkämielisimmätkin lohjalaispoliitikot ovat vain ihmisiä, ja Marcus Nordström on tempauksillaan herättänyt paljon pahaa verta ainakin Lohjan neljässä suurimmassa ryhmässä.

Joitakin sosiaali- ja terveyspalveluja voi ostaa rahalla, jos rahaa on. Tietyt päätökset, kuten pakkohoito- ja huostaanottopäätökset, on kuitenkin aina tehtävä virkavastuulla, eli joka tapauksessa tarvitaan viranhaltijoita. Eikä Siuntiolla rahaakaan liikaa ole. Tilinpäätös näyttää kyllä plussaa, mutta investointipaineet eivät näy siinä. Uudenmaan korkeimmasta veroäyristä huolimatta Siuntion taloussuunnitelmassa 2012–2015 on tulorahoitusta 6,3 miljoonaa, mutta investointeja peräti 14,9 miljoonaa. Loput 8,6 miljoonaa on tarkoitus kattaa osaksi myymällä omaisuutta, mutta enimmältään lisävelalla. Nämä luvut rumentuvat nopeasti, jos sosiaali- ja terveyspalveluja ei saadakaan järjestettyä yhtä edullisesti kuin nyt.

Tämä tulevaisuus ei minusta näytä mitenkään ruusuiselta, ja ymmärrän hyvin nykyisen kunnanhallituksen enemmistöä, joka katsoo kuntaliitoksen paremmaksi vaihtoehdoksi. Olen perin huolissani siitä, että sopimuksen hylkääminen voi koitua todella kalliiksi siuntiolaisille ja heidän terveydelleen. Olen kuitenkin iloinen siitä, että vastustajat, jotka nyt kaiketi aikovat kuntaliitoksen kaataa, ovat myös vaihtamassa kunnanhallitusta. On vain oikein, että jos he linjaavat, että Siuntio jatkaa itsenäisenä, he kantavat myös kunnanhallituksessa vastuunsa päätöksestä ja niistä järjestelyistä, mitä se edellyttää.

Harri Haanpää
varavaltuutettu
Siuntion Vihreät

Ks. myös

Tags: , , ,