Siuntiossa on edessä todella erikoiset kunnallisvaalit.

Kuntaliitos ei toteutunut, sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi rakentaa nopeasti, taloustilanne vaatii Uudenmaan korkeimmasta veroäyristä huolimatta ylimääräistä valtionapua, ja valtiovarainministeriö haluaa tietää, miten aiomme palvelumme järjestää. Perussuomalaiset tekevät ensiesiintymisensä, muitakin uusia ryhmiä saatetaan nähdä, ja vaaleissa on kaksi vihreää ja kaksi kokoomustaustaista ryhmää.

Jotta voisi ymmärtää tämän umpisolmun, on ymmärrettävä siihen johtanut tapahtumakulku.

Syksyllä 2008 Siuntiossa järjestettiin kuntalaiskysely, jossa kysyttiin kuntalaisten näkemystä kuntaliitoksista ja mieluisimmasta kuntaliitoskumppanista. Noin kaksi kolmannesta oli kuntaliitosajatuksen puolesta, mutta näkemykset mieluisimmasta kumppanista jakautuivat Lohjan saadessa jonkin verran enemmän kannatusta kuin Kirkkonummen.

Siuntio teki sitten yhden kuntaliitosesiselvityksen Lohjan kanssa ja toisen Kirkkonummen kanssa. Kesäkuussa 2010 Kirkkonummen valtuusto päätti, ettei ole kiinnostunut kuntaliitoksesta Siuntion kanssa, ja Siuntio aloitti liitosneuvottelut Lohjan suuntaan.

Lohjan, Siuntion, Nummi-Pusulan ja Karjalohjan kuntaliitossopimus valmistui loppukeväästä 2011, ja samaan aikaan Lohja irtisanoi Lohjan, Siuntion, Inkoon ja Karjalohjan sosiaali- ja terveysalan yhteistoiminta-alue LOSTin päättymään kuntaliitoksen ajateltuna voimaantuloaikana 1.1.2013.

Alkusyksystä 2011 järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys, jossa ”Ei, en halua kuntaliitosta”-vaihtoehto sai 63,5 % äänistä.

Asiasta äänestettiin valtuustossa ensimmäisen kerran 9.11.2011, ja äänestin varavaltuutettuna liitoksen puolesta, mikä tulikin valtuuston kannaksi äänin 14–13. Äänestin aiemmin syksyllä järjestetyn kansanäänestyksen tulosta vastaan, sillä mielestäni kuntaliitosta ei voinut hylätä, koska ei ollut minkäänlaisia suunnitelmia palvelujen järjestämiseksi muuten.

Kuntaliitoksen vastustajat vaativat asian uuteen käsittelyyn valtuustossa, mutta 21.12.2011 valtuusto päätti jälleen äänin 14–13, että asiaa ei otettaisi uuteen käsittelyyn.

Vastustajat tekivät valtuuston päätöksistä kunnallisvalituksia. Helsingin hallinto-oikeus määräsi valtuuston päätöksen toimeenpanokieltoon asian käsittelyn ajaksi, mikä sai Lohjan ja Nummi-Pusulan valmistelemaan vaihtoehtoisen kuntaliitossopimuksen siltä varalta, että hallinto-oikeus kumoaisi Siuntion päätöksen. Huhtikuun alussa hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi valitukset.

Sitten nähtiinkin merkillinen näytelmä. Valtuustossa 23.4. oli määrä antaa ministeriölle lausunto kuntauudistuksesta, ja vaa’ankieli oli keikahtanut. Vaikka Kirkkonummi oli omassa lausunnossaan 16.4. jälleen torjunut kuntaliitoksen Siuntion kanssa, siuntiolaiset Lohja-liitoksen vastustajat halusivat lausua, että ns. Porkkala-vaihtoehto (Kirkkonummi, Siuntio, Inkoo) olisi mieluisampi suunta. He halusivat kuitenkin lausunnon lisäksi ympätä päätökseen, että Siuntio vetäisi pois monikuntaliitoshakemuksensa. Valtuusto voi kuitenkin yleensä ottaen päättää vain sille valmistelluista asioista, ja kun päätetään lausunnosta, ei voida päättää liitoshakemuksen vetämisestä pois. Dramaattisten vaiheiden jälkeen kunnanhallitus totesi päätöksen syntyneen lainvastaisesti ja palautti sen valtuustoon uudelleen päätettäväksi, mutta lausunnon määräaika oli tällä välin mennyt, eikä Siuntio saanut koskaan lausuntoa aikaan.

Vastustajien seuraava veto kuitenkin löi Siuntion puoluekartan rikki. Pian sekavan lausuntokokouksen jälkeen muodostettiin ns. Ryhmä 14, johon siirtyivät kaikki RKP:n kahdeksan, kaikki Vihreiden kolme ja kolme Kokoomuksen listalta valittua valtuutettua. Ryhmä 14 ilmoitti vastustavansa kuntaliitosta.

Lohja oli ihmeissään, ja pyysi Siuntiota täsmentämään kantaansa ennen kuntaliitoshakemusten määräaikaa. Siuntion valtuuston puheenjohtaja ei kuitenkaan kutsunut valtuustoa koolle ajoissa. Lohja ja Nummi-Pusula joutuivat jatkamaan kuntaliitosta ilman Siuntiota, sillä jos Siuntio olisi vielä myöhemmässä vaiheessa sanoutunut irti kuntaliitoksesta, olisi samalla kaatunut myös Lohjan ja Nummi-Pusulan liitos. Näin Ryhmä 14 onnistui kaatamaan kuntaliitoksen kaatamatta sitä, edelleen vailla suunnitelmia peruspalvelujen järjestämisestä.

Siuntion tilanne on nyt hyvin vaikea. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakentamisella on kova kiire, sillä LOST-yhteistyö Lohjan kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siuntion veroäyri on entuudestaan Uudenmaan korkein, ja Siuntion kunnanhallitus anoi jo ylimääräistä valtionosuuden korotusta, jotta Siuntio voisi turvata lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut vuodenvaihteen jälkeen. Valtiovarainministeriökin on kiinnittänyt tilanteeseen huomiota ja kutsunut Inkoon ja Siuntion edustajat kertomaan 14.9., miten kunnat oikein aikovat palvelunsa järjestää.

Ryhmä 14:n perustamisella oli myös tuleviin kunnallisvaaleihin heijastuvia poliittisia seurauksia. Kokoomus erotti kaksi ryhmään liittynyttä valtuutettuaan – kolmas oli eronnut jo aiemmin. Vihreiden paikallisyhdistyksen hallitus erosi vastalauseena sille, että valtuutetut olivat liittyneet Ryhmä 14:ään ilman minkäänlaista edeltävää keskustelua yhdistyksen piirissä, ja yhdistyksestä erosi joukko jäseniä, jotka perustivat Vihreä vastuu -yhdistyksen osallistuakseen kuntavaaleihin. Minut valittiin sen puheenjohtajaksi. Vihreä vastuu osallistuu kuntavaaleihin yhteistyössä Siuntion sosialidemokraattien kanssa, sillä näkemyksemme sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ovat varsin yhtenevät. Tänään saimme lukea paikallislehdestä, että Lohja-liitosta vastustaneet kokoomuslaiset ovat perustamassa uutta paikallisyhdistystä ja aikovat hekin osallistua vaaleihin. Näiden ryhmien lisäksi ainakin Perussuomalaiset ovat osallistumassa ensi kertaa Siuntion kuntavaaleihin, ja vahvistamattomia huhuja liikkuu eräistä muistakin ryhmistä.

Miten tästä eteenpäin? Hallituksen kuntauudistus etenee ripeästi, ja Siuntion on vaikea tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa itse. Siuntion olisi aiheellista suhtautua rakentavasti kuntauudistukseen ja pyrkiä itse aktiivisesti kuntaliitokseen. Pidän itse edelleen Lohjaa realistisimpana liitoskumppanina, sillä Lohja on suhtautunut johdonmukaisen myönteisesti Siuntioon, kun taas Kirkkonummi on kerta toisensa jälkeen torjunut Siuntion. Hankalin vaalienjälkeinen skenaario olisi, jos Kirkkonummi edelleen torjuu Siuntion, mutta Siuntion valtuuston enemmistö haluaa yhä hakata päätään Porkkalan mäntyyn. Siinä tapauksessa voimme joutua piehtaroimaan kuntauudistuksen pohjamudissa vielä pitkäänkin.