Siuntion valtuusto kokoontui tänään, ja valtuutettu Raivion poissaollessa pääsin osallistumaan kokoukseen äänivaltaisena. Kokous oli lyhyt, olimme valmiita jo hyvissä ajoin ennen kahdeksaa. Eniten keskustelua herätti arvattavasti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Mutta tässäpä pykälä pykälältä:

§ 64 Pienten lasten vanhempia ilahduttanee tieto siitä, että Siuntio päätti jatkaa kotihoidon tuen kuntalisän maksamista.

§ 65 Valtuusto päätti myydä kovin huonoon kuntoon päässeen Svartbäckin entisen päiväkodin. Historian lehti kääntyy; moni siuntiolainen on käynyt koulua Svartbäckin idyllisessä miljöössä, ja minunkin lapseni ehtivät olla siellä hoidossa.

§ 66 Siuntion alueen turvallisuussuunnitelmaa on alettu laatia, mutta äänin 14-13 päätettiin olla merkitsemättä aloitetta loppuunkäsitellyksi, kun turvallisuussuunnitelmaa ei ole vielä nähty. Äänet tuntuivat hajautuvan varsin sekalaisesti ryhmistä riippumatta.

§ 67 Valtuustoaloite koskien ravinnepäästöjen poistamista Siuntionjoesta päätettiin merkitä loppuunkäsitellyksi.

§ 68 Asuntorakentamisen aloittaminen Siuntion sydämen alueella: valtuusto päätti myydä Lemminkäiselle maata. On minusta hienoa, että kuntakeskukseen kaavoitettua Siuntion sydäntä näin aletaan myös toteuttaa: alue tiivistää kuntakeskuksen yhdyskuntarakennetta ja pendelöinti alueelta voi tukeutua rautatiehen.

§ 69 Kuntalaisaloite Kaakkois-Siuntion osayleiskaavan muuttamisesta ja Stallmossabergetin kivilouhimon alueen saattamisesta toimenpidekieltoon kaavoittamisen ajaksi päätettiin merkitä loppuunkäsitellyksi. Kaavoitus on päätetty aloittaa ja tiettävästi tekninen lautakunta on päättänyt saattaa alueen toimenpidekieltoonkin. Esittelytekstin mukana olleiden asiantuntija-arvioiden mukaan tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi takautuvasti aiemmin annettuun maa-aineksen ottolupaan, ellei sitten korkein hallinto-oikeus kaada aiempaa lupapäätöstä.

§ 70 Varavaltuutettu Christian Monthén on muuttanut pois kunnasta ja keskusvaalilautakunta nimennee aikanaan hänen tilalleen uuden varavaltuutetun.

§ 71 Talouden seurannassa ennustettiin, että kunnan tilinpäätös vuodelle olisi ennakoitua alemmista verotuloista huolimatta kääntymässä niukat 75.000 euroa plussalle, kun otetaan huomioon Lemminkäisen tonttikaupasta saatavat 700.000 euroa. Investoinnit kuitenkin rasittavat kunnan taloutta, ja kunta velkaantuu noin miljoonan lisää vuonna 2012. Olisi velkaantunut enemmänkin, mutta siirtoviemärihanke ja osa Svenska skolan laajentamista on viivästynyt ensi vuoden puolelle. Asukaskohtainen velka noussee yli 2.700 euron, mikä ei kuitenkaan vielä ylitä kriisikuntakriteeriä.

§ 72 Päätettiin lisätä tämän vuoden budjettiin 60.000 euroa terveydenhoidon tietojärjestelmien hankkimiseen, niidenkin kun pitää olla kuosissa, kun vuodenvaihteen jälkeen järjestämme palvelut itse. Rahalla saadaan kuulemma ohjelmisto ja serveri, ja tietojen siirto saadaan toivottavasti tehtyä jo marraskuussa. Jonkin verran on sovittelemistakin, kun hammashuollossa käytössä olevasta Winhit-järjestelmästä siirrytään Raindanceen.

§ 73 Virkojen ja tointen perustaminen perusturvaosastolle herätti ennakoidusti eniten keskustelua. Kunnanvaltuusto päätti perustaa seuraavat virat per heti ja tarkasti pykälän kokouksessa: 1 johtava lääkäri, 4 terveyskeskuslääkäriä, 1 sosiaalipäällikkö, 1 vanhuspalvelupäällikkö, 2 sosiaalityöntekijää ja 2 toimistosihteeriä. Hiukan asioita ennakoiden virkojen täyttö on jo aloitettu, ja lääkärinviroissa hakuaika päättyy 22. lokakuuta.

YT-neuvottelut päättyvät 17.10., ja siihen mennessä henkilökunnan on ilmoitettava, haluavatko he palata Siuntion palvelukseen. Henkilökunnan oman ilmoituksen mukaan kuitenkaan terveyskeskukseen ei olisi moni jäämässä. (Ks. myös Mediuutisten toimittajan kommentti ja kartta.)

Saimme kuulla, että kaikkiaan perusturvaosastolle ollaan perustamassa n. 81 virkaa tai tointa, riippuen hiukan siitä, mitä tehdään itse ja mitä ostetaan ulkopuolelta. Kaikki virat on perustettava uudestaan, sillä LOST-yhteistyön alkaessa ne lakkautettiin kunnan organisaatiorakenteesta. Loput virat ja toimet perustettaneen seuraavassa valtuuston kokouksessa 12. marraskuuta. Siitä on enää 1½ kuukautta vuodenvaihteeseen, ja samassa kokouksessa pitäisi lyödä lukkoon budjetista vähintään veroprosentitkin.

Perusturvajohtaja kertoi myös, että epävirallisia keskusteluja on käyty rekrytointifirman ja yksityisten palveluntarjoajien kanssa ikään kuin B-suunnitelmaksi siltä varalta, ettemme saisikaan rekrytoitua riittävästi henkilökuntaa. Ulkoistaminen ei ole erityisen toivottava vaihtoehto, se kun tuppaa lisäämään kuluja.

§ 74 Siuntio päätti osallistua Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeeseen, jossa tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tärkeä osa hanketta on, että kunnat voivat verkostoitua ja jakaa tietoa hyvistä käytännöistä ja siten parantaa toimintaansa kautta linjan. Se ei varsinaisesti ole tämän hankkeen aihe, mutta tätä olisi mielestäni hyvä täydentää vastaavalla hankkeella ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumisesta. Suomessa ennustetaan sademäärien lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä – Helsingissä oli juuri mittaushistorian sateisin syyskuu – ja sen myötä nyt Pohjanmaalla nähtyjen kaltaiset tulvat tulevat yleistymään.

§ 75 Siuntio päätti jatkaa ympäristöterveydenhuolto- ja eläinlääkintähuoltoyhteistyötä Lohjan, Karkkilan ja Vihdin kanssa.

§ 76 Valtuusto päätti siirtää 150.000 euroa tämänvuotisia investointimäärärahoja Siuntion sydämen infrastruktuurin rakentamisesta Palonummi 2 -alueen kunnallistekniikkaan, jossa tarve on akuutimpi.