Sjundeås framtid som självständig kommun fick tilläggstid då stadsfullmäktige i Lojo den 23 maj beslöt om kommunfusion utan oss. Majoriteten av sjundeåborna drog en lättnadens suck: folkomröstningen hade trots allt betydelse, även om det i ett skede såg illa ut.

Nu har det ena partiet efter det andra gått ut med målsättningen att återuppta samgångsförhandlingarna med Lojo genast efter valet. Jag tycker det är verkligen tråkigt att en fråga, som borde vara utagerad, fortfarande spökar och präglar hela debatten på bekostnad av andra frågor. Positivt är däremot det faktum att konstellationen inför valet nu är klar och de röstandes konsumentskydd gott.

Det finns tre grupper som har för avsikt att respektera det synnerligen klara resultatet i den rådgivande folkomröstningen, det vill säga Sfp, Tahto & Toivo samt De Gröna. Vi var för en time out då och är det fortfarande. Landets regering har alldeles nyligen bekräftat att detta var rätt väg att gå; man tror inte längre ens inom statsrådet att kommunreformen genomförs i den form den skrevs in i regeringsprogrammet.

De Gröna ser på situationen så här: Man ska inte göra oåterkalleliga beslut innan vi får besked om kommunens uppgifter i framtiden. I väntan på det beskedet kan vi fortsätta som självständig kommun, det har fungerat bra hittills.

Kristian von Essen
kommunalvalskandidat #5 (De Gröna)
Sjundeå