Siuntion valtuustokausi 2009–2012 on ollut varsin värikäs. Nyt on sopiva hetki luoda muutamia vilkaisuja menneeseen ja hiukan tulevaankin.
Päätöksentekoilmapiiristä
Vuosi 2009 oli päätöksenteon kannalta hyvin vaikea. Kun kunnanjohtaja, sivistystoimenjohtaja ja kunnansihteeri lähtivät muihin tehtäviin, ja perusturvajohtaja oli siirtynyt LOST-organisaation palvelukseen, kunnan johtoryhmästä ei ollut paljon jäljellä. Kun vasta aloittanut kunnanhallitus riitaantui tyystin jo alkuvuodesta, ei valtuustolle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin erottaa kunnanhallitus.
Alkuvuodesta 2010 kauden loppuun kunnanhallitusta on johtanut Arto Penttinen. Ainakin kunnanhallitusvuonnani 2010 toiminta oli hyvin asiallista ja rakentavaa, vaikka aukot kunnan johtoryhmässä vaikeuttivatkin toimintaa. Sittemmin loppuvuodesta 2011 ja keväällä 2012 kunnallinen päätöksenteko degeneroitui melkoiseksi farssiksi, ja valtuusto jakautui pahoin kahtia. Korkeimmat laineet ovat sittemmin vähitellen laantuneet.
Kouluista ja päivähoidosta
Siuntio ei ole kovin hyvin onnistunut koulujen ja päiväkotien tilantarpeen ennakoinnissa. Keväällä 2009 havahduttiin siihen, että Aleksis Kiven koulu tarvitsi hyvin nopealla aikataululla lisää tilaa. Tavasta, jolla asiaa käsiteltiin kunnan päätöksentekoelimissä, ei voi antaa yhtäkään tyylipistettä, mutta lopputulos on olosuhteisiin nähden hyvä: entisen kirjaston tiloihin remontoitiin kesän aikana luokkia, ja kirjasto siirtyi entisen kaupan tiloihin.
Myös Svenska skolan tilanahtaus kävi niin vaikeaksi, että oli syytä aikaistaa laajennusta, vaikka se merkitsi, ettei siihen saataisi valtionapuja. Nyt sentään on ennakoitu paremmin, ja vuoden 2015 koulu- ja päiväkotiratkaisuihin on anottu rahaa hyvissä ajoin.
Svartbäckin päiväkodin sulkeminen sisäilmaongelmien vuoksi oli todella harmillinen takaisku, eikä voi olla tyytyväinen siihen, että päiväkoti joutui toimimaan pari vuotta tilapäistiloissa Västanlidin nuorisoseurantalossa. Tyyskylän päiväkoti valmistui sittemmin kirkonkylään, mutta Svartbäckin varalle ei oikein tunnu olevan suunnitelmia. Myös Aktian kiinteistössä toiminut päiväkoti joutui tulipalon vuoksi toimimaan lukuvuoden 2010–11 hankalissa väistötiloissa.
Siuntiossa päätettiin – äänestystuloksin 14-13! – ottaa käyttöön kotihoidontuen kuntalisä. Kuntalisän talousvaikutuksia on koetettu sen jälkeen arvioida useaan otteeseen ilman että olisi päädytty mihinkään selvään tulokseen: kuntalisä tietenkin maksaa rahaa, mutta jos vanhemmat hoitavat lapsia kotona pidempään, tarvitaan vähemmän päivähoitopaikkoja. Vaikka kuntalisä on tasa-arvon kannalta sikäli ongelmallinen, että kotiinjäävä vanhempi on hyvin usein nainen, ja kotona vietetty aika voi haitata myöhempää työuraa, minusta on hyvä tarjota perheille myös tämä vaihtoehto pienten lasten hoidon järjestämiseen.
Maankäyttö
Pääkaupungin läheisyys tuntuu Siuntiossakin, ja Siuntiolla on ollut vaikeuksia hallita kasvua riittävän suunnitelmallisesti. On kuvaavaa, että vaikka rantaradalla on liikennöity jo vuodesta 1902, Siuntion aseman eteläpuolella on paraatipaikalla hehtaareittain peltoa.
Nythän Siuntion sydämeen rautatieaseman välittömään läheisyyteen on kaavoitettu Siuntion mittapuulla varsin tiivis asuinalue, ja tonttien myyminen rakennuttajille on käynnistynyt.
Aiemmin tehdyt viisaat kaavoituspäätökset tekivät mahdolliseksi sen, että Störsvikin eteläosan metsät myytiin Metso-metsänsuojeluohjelmaan niin, että Kopparnäsin alueelle muodostui ainutlaatuisen hieno yhtenäinen merenrantametsäalue.
Muuten Siuntion kaavoitusta on leimannut kokonaiskuvan hajanaisuus. Kunnalla on kyllä maankäytön kehittämiskuva, jossa painopisteinä ovat kuntakeskus ja Störsvik. Pitäisi vain muistaa, että jos näitä pidetään painopisteinä, se merkitsee samalla, että muualle ei pidä kovin innokkaasti kaavoittaa.
Monet pendelöivät kuntakeskuksesta pääkaupunkiseudulle junalla, mutta Störsvik on ongelmallisempi. Sinne on vaikea järjestää joukkoliikennettä, vaan alue on paljolti yksityisautoilun varassa. Mutta kun Uudenmaan maakuntakaavassa halutaan ohjata Uudenmaan asutusta ratojen varsille ja ehdotetaan uutta rautatietaajamaa Kirkkonummen ja Siuntion rajamaille, Siuntio vastustaa erilaisin erikoisin syin.
Stallmossabergetin louhintalupa on harmillinen soppa. Ympäristölautakunta myönsi luvan louhia kiviainesta, vaikka alue oli merkitty maakuntakaavaan valtakunnallisesti arvokkaana kalliomuodostelmana. Siuntio ei ollut päivittänyt omaa yleiskaavaansa vastaamaan maakuntakaavaa. Alueen läheisyydessä asuu myös paljon ihmisiä, joille louhinnasta aiheutuisi haittaa.
Keskeinen tulevaisuuden kysymys on, miten Kaakkois-Siuntion maankäyttöä suunnitellaan. Paineet tulevat lisääntymään moottoritien valmistuessa Kirkkonummelle, ja Kelan alueella olisi sekä rata- että moottoritieyhteys Helsinkiin. Uudenmaan maakuntakaava vahvistettaneen kevään 2013 aikana, ja se ohjaa sitten Siuntionkin kaavoitusta.
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Päättyvällä valtuustokaudella käytettiin paljon aikaa ja vaivaa kuntaliitoksen valmisteluun Lohjan kanssa, mutta kuntaliitoksen vastustajat onnistuivat kaatamaan liitoksen aivan kalkkiviivoilla loppukeväästä 2012. Tämän seurauksena Siuntion on järjestettävä sosiaali- ja terveyspalvelunsa itse 1.1.2013 alkaen.
Palveluja on järjestetty kovalla kiireellä loppuvuodesta 2012. Tuoreimpien arvioiden mukaan kunnan tulos 2012 olisi kääntymässä Uudenmaan korkeimmasta veroäyristä huolimatta reilut puoli miljoonaa tappiolliseksi, ja tästä sosiaali- ja terveyspalvelujen pystyttämisen vaatimat ylimääräiset henkilöstökulut olisivat joitakin satoja tuhansia.
Tätä kirjoitettaessa vaikuttaa siltä, että palvelut saadaan pystyyn. Suurin osa sektorin henkilökunnasta on palaamassa Siuntion palvelukseen (LOST-yhteistyön loppuun asti he ovat Lohjan palveluksessa), on solmittu kymmeniä yhteistyösopimuksia erilaisten palveluntarjoajien kanssa, ja kunnanhallitus on valinnut Doctagonin tuottamaan terveyskeskuspalvelut.
Terveyspalvelujen hankinnasta on tosin valitettu, sillä Siuntio valitsi kiireeseen vedoten Doctagonin kilpailuttamatta hankintaa. Kunnanhallituksen on määrä päättää vielä 31.12. tilapäisestä hankintasopimuksesta, joka olisi voimassa, kunnes hankinnan kiemurat saadaan selväksi. Samaten Valviran odotetaan myöntävän Doctagonille toimiluvan vielä uudenvuodenaattona. Täpärälle meni.
Nyt perustettavalla perusturvalautakunnalla – LOST-yhteistyön aikanahan Siuntion kunnanhallitus on vastannut myös perusturva-asioista – tulee olemaan alkuvuodesta kovasti töitä, kun on selvitettävä, mitä kaikkia yhteistyösopimuksia on tehty, ovatko kaikki palvelut riittävällä tasolla, mitä tämä kaikki tulee maksamaan, ja mahtuuko tämä perusturvalle myönnettyyn budjettin.
Kunta- ja palvelurakenneuudistus
Kun Siuntio ei liittynytkään Lohjaan, saamme jatkaa harjoituksia. Hallituksen kuntauudistuksen tavoitteena on muodostaa vähintään 20 000 asukkaan vahvoja peruskuntia, ja Siuntiokin pääsee osalliseksi uusiin liitosselvityksiin. Samaten sosiaali- ja terveyspalvelut mennevät jälleen uusiksi, kun palvelurakenneuudistuksen myötä palvelut on tarkoitus tuottaa vähintään 50 000 asukkaan väestöpohjalla – Siuntion 6 150 ei oikein riitä.
Tuleva valtuustokausi alkaa sähäkästi. Tammikuussa odotetaan metropolityöryhmän raporttia, helmikuussa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislinjauksia, ja 7. maaliskuuta mennessä kuntien on jo annettava lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta. Siuntion valtuuston on määrä antaa lausunto kokouksessa 27. helmikuuta.
Mutta älkäämme kiirehtikö asioiden edelle; annetaan ensin vuoden vaihtua. Hyvää loppuvuotta ja onnellista uutta vuotta 2013 kaikille! Torilla tavataan!