Siuntion valtuusto kokoontui maanantaina 25.2. käsittelemään vielä joitakin nimityksiä erilaisiin elimiin, aloitteita ja lausuntoa kuntarakennelaista. Nimitykset eivät herättäneet intohimoja; mainittakoon niistä, että Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen valtuuskuntaan valittiin luonnonystävä Kari Vierinen (sit/kok).
Valtavaaran aloitteet
Valtuutettu Heikki Valtavaara (kok) oli tammikuun kokouksessa jättänyt kaikkiaan kuusi tarkastuslautakunnalle osoitettua valtuustoaloitetta, joissa pyydettiin selvittämään eri viranhaltijoiden toimintaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Taustalla asiassa on, että kun Ryhmä 14 viime keväänä kaatoi valtuuston jo päättämän kuntaliitoksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen kanssa tuli aivan julmettu kiire, sillä aiempi yhteistyö Lohjan kanssa päättyi kuntaliitoksen suunniteltuna voimaantuloaikana 1.1.2013, eikä hankintaa ehditty kilpailuttaa, vaan se tehtiin suorahankintana. Kiireessä kaikkea ei ehditty valmistella kovinkaan perinpohjaisesti.
Valtuustoaloitteiden käsittelyprosessi kuitenkin kulkee niin, että aloitteet osoitetaan kunnanhallitukselle. Kunnanhallitus voi delegoida aloitteen valmistelun jollekin alaiselleen lautakunnalle, mutta tarkastuslautakunta ei ole kunnanhallituksen alainen lautakunta, vaan itsenäinen toimija, joka arvioi hallintoa. Siten valtuusto ei oikein voinut lähettää asiaa tarkastuslautakunnan käsiteltäväksi.
Keskustelun aikana kävi kuitenkin ilmi, että kunnan tilintarkastaja oli jo ollut yhteydessä viranhaltijoihin asiasta. Tässä yhteydessä lienee paikallaan tähdentää, että tämä on aivan normaalia tarkastustoimintaa. Uskoisinpa, että viime valtuustokauden tarkastuslautakunta kommentoi terveyspalvelujen hankintaa aikanaan vuoden 2012 tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä.
Seuraavan valtuuston 8.4. yhteydessä katsottiin kuitenkin aiheelliseksi informoida valtuutettuja terveydenhuollon tilanteesta. Valtuutettujen on aiheellista saada tietää lisää syksyisestä terveyspalvelujen hankintaprosessista, sillä asia on viety markkinaoikeuden käsiteltäväksi, ja siitä, miten palvelut jatkossa aiotaan kilpailuttaa. Ja tietenkin siitä, millaisin järjestelyin ne palvelut nyt tuotetaan.
Kuntalaisaloite valtuuston kokouksien videoinnista
Nykyisin monet kunnat kuvaavat nettiin valtuuston kokoukset, jotka ovat julkisia tilaisuuksia. Siuntion kunnanhallitus kuitenkin katsoi, että tällaisen palvelun järjestäminen tulisi liian kalliiksi.
Vihreiden von Essen ja Raivio ehdottivat aloitteen palauttamista kunnanhallitukselle sellaisella evästyksellä, että selvitettäisiin, voisiko vaikkapa jokin yhdistys järjestää asian edullisemmin. Seurannut äänestys ei tuntunut noudattelevan ryhmärajoja, ja äänin 18–9 aloite kuitenkin merkittiin loppuunkäsitellyksi. Itse äänestin palauttamisen puolesta.
Kuriositeettina mainittakoon, että RKP:n piirissä tuntuu olevan sellaistakin ilmaa, että jos tällainen palvelu järjestettäisiin, niin valtuutettujen puheenvuorot pitäisi simultaanitulkata toiselle kotimaiselle kielelle. Tämä olisi tietysti suhteettoman raskasta ja tämän edellyttäminen tekisi tällaisen palvelun järjestämisen täysin mahdottomaksi Siuntion kaltaiselle pienelle kaksikieliselle kunnalle.
Lausunto kuntarakennelaista
Suomen kunnilta on pyydetty lausuntoa tekeillä olevasta kuntarakennelaista ja siihen liittyvistä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevista linjauksista seuraavin sanoin:
Valtiovarainministeriö pyytää jakelussa mainituilta tahoilta lausuntoa oheisesta luonnoksesta yleisesti sekä erityisesti lausumaan seuraavista kysymyksistä:
- selvitysvelvollisuudesta, selvitysperusteista (ml. poikkeusperusteista) ja selvitysvelvollisuuden sisällöstä;
- esityksen sisältämistä määräajoista ja menettelyistä;
- valtioneuvoston toimivallasta päättää kuntajaon muuttamisesta;
- yhdistymisavustuksien ehdoista ja määrästä;
- sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta koskevien linjausten mukaisesti.
Kunnanhallituksessa kok+sdp+vas olisivat olleet valmiita arvioimaan kuntarakennelain merkitystä Siuntiolle ja lausumaan mm. myönteisiä sanoja Lohjan sairaanhoitoalueesta, johon Siuntio nykyiselläänkin kuuluu. RKP, Tahto & Toivo ja hieman yllättäen perussuomalaiset taas halusivat lausua lakiluonnoksesta vain yleisellä tasolla, mitä kyllä hieman ihmettelen. Eihän valtiovarainministeriölle olisi juuri iloa 330 lausunnosta, joissa kaikissa sanotaan vain että kylläpä tulee kiire.
Neuvottelujen jälkeen kunnanhallituksen pohjaesitykseen lisättiin hieman tekstiä mm. lähipalveluiden tärkeydestä ja saatiin muotoiltua lausunto, joka voitiin hyväksyä yksimielisesti. Lausunnossa pidetään uudistusta lähtökohtaisesti perusteltuna, aikataulua tiukkana, yhdistymisavustuksia perusteltuina liitosten järjestelykulujen kattamiseksi ja henkilöstön palvelussuhdeturvaa perusteltuna. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta koskevista linjauksista ei lausuttu juuri mitään.
Mainittakoon, että Raivio ja von Essen (vihr) olisivat muuttaneet virkkeen ”Henkilöstön palvelussuhdeturvan takaamista ja erityisesti irtisanomissuojan säätämistä yhdistymistä seuraaville vuosille voidaan pitää tarkoituksenmukaisena erityisesti henkilöstön työhyvinvoinnin ja työmotivaation säilymisen näkökulmasta perusteltuna.” muotoon ei voida, mutta vetivät ehdotuksensa pois niin, että lausunto voitiin hyväksyä yksimielisesti.
Ponsi kunnan yhtenäisyydestä
Antaessaan lausuntoa kuntarakennelaista Siuntion valtuusto hyväksyi yksimielisesti ponnen, jonka mukaan kunnan jakaminen ei ole perusteltua kielellisestä eikä palvelujen järjestämisen näkökulmasta. Itse lausunnossakin on koukeroinen virke, joka tarkoittaa samaa.
Tässä viitataan viimekeväiseen ns. karttaharjoitukseen, jossa Siuntion osaksi esitettiin ensisijaisesti jakamista Kirkkonummen ja Lohjan kesken ja toissijaisesti liittämistä Lohjaan.
Tämä oli tärkeä linjaus, sillä jakaminen olisi kaikkein huonoin vaihtoehto. Se pirstoisi muutenkin niukan väestöpohjan, joka tarvitaan lähipalvelujen järjestämiseen Siuntion asemataajamassa.