Guardian uutisoi hiljattain, että Reutersin ilmastouutisointi väheni 48 % puolessa vuodessa sen jälkeen, kun Paul Ingrassia aloitti toimituspäällikkönä vuonna 2011. Toimittajat kertovat kokeneensa painostusta ja että ilmastoaiheisten juttujen saaminen läpi kävi vaikeammaksi.

Jo aiemmin tri Stefan Ramstorf  ihmetteli Climate Progress -blogin mukaan, miksi Reuters lisäsi muuten asiallisen merenpinnan nousua koskevaan juttuun loppuun katkelman

Climate sceptics, however, say the evidence is unconvincing. Measurements of changing temperatures are unreliable, contradictory and unsupported by solid historic data, they say.

They question the accuracy of computer climate forecasts and point to historic, cyclical changes in the world’s temperature as evidence that global temperature changes are natural. Others say the evidence shows temperatures have stopped rising and that the sun plays a bigger role than human activities.

Jos tämä olisi journalismia, jutussa varmaankin mainittaisiin edes joku näistä änkyröistä nimeltä. Tällaisena tämä on lähinnä ilmastoänkyrätoimituspäällikön uskontunnustus.

Journalismiin kuuluu eri näkökantojen tasapuolinen esittely, mitä ilmastoänkyrät käyttävät taitavasti hyväkseen. Jos kuitenkin ilmastoänkyröiden kaltaisen marginaaliryhmän uskontunnustus liitetään jokaiseen aiheesta kertovaan tiedeuutiseen, vaarana on, että kohdeyleisön kokonaiskuva tilanteesta vääristyy.

Änkyrät koettavat mekastuksellaan luoda kuvaa, että ilmastotiede olisi jotenkin kiistanalaista tai hataralla pohjalla. Totta kai tieteen käsitykset täsmentyvät sitä mukaa kun lisää tietoa saadaan – muutenhan tiede ei olisi tiedettä – mutta perusasioista on jo vuosia vallinnut vankka tutkimukseen pohjautuva yksimielisyys. Tuoreessa tutkimuksessa tehtiin yhteenveto 12.000 ilmastonmuutosta käsittelevästä tieteellisestä artikkelista, ja jopa 97 % aiheeseen kantaa ottaneista piti selvänä, että ilmastonmuutos on tosiasia ja ihminen sen pääasiallinen aiheuttaja.

Viime aikoina änkyrät ovat lyöneet rumpua siitä, että lämpeneminen olisi muka pysähtynyt ja ilmastonmuutos peruutettu. Nämä väitteet perustuvat siihen, että laskenta tarkoitushakuisesti aloitetaan edellisestä ennätysvuodesta, joka oli varsin poikkeuksellinen. Viimeksi tällaisia väitteitä esitettiin eilisessä A-Studiossa ja YLEn sen pohjalta tekemässä uutisjutussa.

Tällaiset väitteet vaikuttavat mielenkiintoisilta, mutta niillä ei juuri ole tieteellistä arvoa. Kenties vastauksena niihin brittien Met Office julkaisi juuri kolmiosaisen raportin, jonka mukaan

– useat mittaussarjat antavat tuloksia, jotka tukevat käsitystä lämpenevästä maailmasta

– sekä mittausdatan että ilmastosimulaatioiden mukaan on odotettavissa, että jo satunnaisvaihtelun vuoksi pari kertaa vuosisadassa esiintyy vuosikymmenenkin mittaisia jaksoja, jolloin lämpötilat eivät juuri kohoa, ja

– viimeaikainen tauko pintalämpötilojen nousussa ei oleellisesti vaikuta arvioon maapallon lämpenemisen riskeistä tällä vuosisadalla.

Kun sitten mm. Greenpeacen Tapio Laakso oikoi blogissaan uutista ja Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen väänsi blogissaan asiasta keskipaksua ratakiskoa, YLEn toimituspäälliköltä meni vati nurin, ja hän syytti Twitterissä Vihreitä jihadismista.

Hänen mielestään kaiketi on jihadismia toivoa, että politiikka ja julkisilla varoilla tuotetut asiaohjelmat perustuvat tieteelliseen tietoon. Minusta se on vain tolkullista. Ja YLEkin julkaisi nettisivuillaan aiheesta tänä iltana vielä uutisen, johon olivat haastatelleet asiantuntijoita, jotka olivat kutakuinkin samoilla linjoilla kuin Met Office.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, änkyröinti yltyy syksyn mittaan. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC nimittäin julkaisee syyskuussa viidennen arviointiraporttinsa ilmastonmuutoksen luonnontieteelliseen taustaan keskittyvän osaraportin, eivätkä tieteelliset tosiseikat ole kaikille mieleen. Odotettavissa ensi kesään asti: lisääntyvää änkyröintiä, asiayhteydestä irrotettuja ja väärinymmärrettyjä virkkeitä, tieteen ja tutkijoiden mustamaalausta ja tekaistuja kohuja. Ja tietenkin jokunen tuhat sivua tiukkaa tiedettä.