Siuntion valtuusto kokoontui käsittelemään harvinaisen lyhyttä listaa.
§ 86 Talouden seuranta
Tämänhetkisen ennusteen mukaan vuosi 2013 olisi menossa yli 700 000 euroa alijäämäiseksi. Valtuutettu Valtavaara (kok) kyseli, johtuiko kesällä ilmennyt palkanmaksun takkuilu likviditeettiongelmista. Ei suinkaan, vaan kyseessä oli monen yhteensattuman summa lähtien palkkatoimistossa hankalaan aikaan sattuneista henkilöstövaihdoksista ja siitä, että koko sosiaali- ja terveyshenkilöstö palasi kunnan palvelukseen vuoden alusta.
§ 87 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmistelutyöryhmän väliraportista
Tämä herättikin keskustelua. RKP uudisti kunnanhallituksessa nähdyn ehdotuksen, että lausunnossa pitäisi mainita Siuntion valtuuston metropolilausunnon yhteydessä hyväksymä ponsi, jonka mukaan Siuntio ei sulje muitakaan kuntaliitosvaihtoehtoja pois.
Raivio (vihr) puolestaan toivoi vähemmän liirumlaarumia ja terävämpää kannanottoa mm. siitä, että haluamme HUSin jatkavan kokonaisuutena. Hiukan sensuuntaista pyörittelyä lausuntotekstiehdotuksessa olikin, mutta kun keskustelussa tahtotila tuntui olevan, että otamme voimakkaammin kantaa HUSin säilyttämisen puolesta, ehdotin lisättäväksi selkeää virkettä, jonka mukaan Siuntio katsoo, että nykyisen HUSin sairaanhoitoalueen tulee jatkaa kokonaisuutena.
Raivio puolestaan ehdotti muotoilua, jonka mukaan haluamme HUSin jatkavan kokonaisena ja että perusterveydenhuolto siirrettäisiin saman organisaation vastuulle. Tämä on sen verran radikaali ajatus kokouksessa esitettynä, että sitä on vaikea niellä pureskelematta huolellisesti, mitä se merkitsisi.
Sitten äänestettiin. RKP:n lisäysehdotus kaatui tuttuun tapaan 14-13. Sitten äänestettiin Haanpään ja Raivion lisäyksistä vastakkain, ja ehdotukseni voitti 14-12 (varavaltuutettu Kokkonen (vihr) äänesti tyhjää). Lopuksi lisäysehdotukseni hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 88 Etuosto-oikeuden käyttäminen
Kaakkois-Siuntiossa oli myyty 34 ha maa-alue läheltä paikkaa, jossa Uudenmaan maakuntakaavassa kaavoitettiin hiljattain Kelan asemataajama (vaikka Siuntio olikin sitä vastustanut). Tällaisessa tilanteessa kunnalla on etuosto-oikeus, jos maan ostamista voidaan perustella yhdyskuntarakentamisen tarpeilla.
Valtuusto hyväksyi lisämäärärahan äänestyksen jälkeen äänin 21–6. Vasemmistoliitto ehdotti vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen vedoten, ettei maata ostettaisi, ja sai mukaansa muutaman RKP:läisen.
Taloudellinen tilanne on kyllä vaikea, mutta tämä maa oli tärkeää ostaa. Kaakkois-Siuntion kehittäminen on paljon helpompaa, kun kunta omistaa maan. Ja kun Uudenmaan maakuntakaavassa varaudutaan siihen, että alueelle muuttaa parin Tampereen verran ihmisiä vuoteen 2035 mennessä, niistä voisi hyvinkin jokunen tuhat riittää Kelaankin. Uudenmaan liikenneverkko on helisemässä sellaisen paineen alla, ja raideliikenne on ekologinen tapa liikuttaa ihmisiä. Kaiken järjen mukaan pitäisi olla kunnalle rahallisestikin edullista ostaa peltomaata, kaavoittaa se ja myydä se asuinalueena, vaikka tähän meneekin vielä vuosia.