Siuntion valtuusto käsitteli 11.11. 2013 mm. budjettia, talouden tasapainotusohjelmaa ja kuntarakennelain mukaista ilmoitusta selvitysalueista. Kokous sujui hämmästyttävän yksimielisyyden vallitessa; melkein ei tarvinnut äänestää ollenkaan. Äyriä korotetaan puolikkaalla 21,5:een ja Siuntion ensisijainen liitosselvityssuunta on Lohja.
§ 91 Muutettiin vuoden 2013 talousarviota. Verotuloja tulee hieman arvioitua enemmän, valtionosuuksia hieman vähemmän, perusturva jonkin verran ylittää budjettia, mutta erityisesti teknisen lautakunnan tontinmyyntitavoitteet eivät ole toteutuneet. Tämänhetkisen arvion mukaan tilikauden tulokseksi tulee 904 455 euroa alijäämää.
§ 92 Tekninen toimisto muuttaa Suitiaan; valtuusto myönsi 10 000 euroa tilojen muuttamiseen sopiviksi ja kehottaa teknistä lautakuntaa valmistelemaan Botåkerin kiinteistön myyntiä.
§ 93 Kunnantaloon rakennettiin keväällä 2013 lisäsiipi sivistysosaston tilatarpeita varten. Valtuusto hyväksyi nyt sen rahoittamisen Svenska skolanin ylijääneistä laajennusmäärärahoista.
§ 94 Teknisen lautakunnan ja ympäristö ja rakennuslautakunnan sekä teknisen osaston johtosääntöä muutettiin vastaamaan sitä, että kunnaninsinöörin virkanimike on muutettu maankäyttöinsinööriksi ja että maankäyttöinsinööri jatkossa vastaa myös kunnan omaisuuden hallinnasta.
§ 95 Merkittiin valtuustoaloite LOST-yhteistyöalueen toiminnan selvittämisestä loppuunkäsitellyksi. Vastauksessa oli selvitetty, että vuoden 2012 talousarvioylitykset johtuivat paljolti kalliista hoidoista, kuten suurista sydänleikkauksista ja lastenpsykiatriasta. Muutama kallis potilas voi heilauttaa pienen kunnan taloutta.
§ 96 Valtuustoaloite Siuntion kunnan ja Doctagon Oy:n välisen sopimuksen yksityiskohtien ja kustannusrakenteen selvittämistä merkittiin loppuunkäsitellyksi. Siuntion kunnanhallitus joutui 31.12.2012 ottamaan Doctagon Oy:n hoitamaan terveyskeskuspalveluja 1.1.2013 alkaen ilman, että asiaa ehdittiin kunnolla kilpailuttaa. Vastauksessa eriteltiin tapahtumien vaiheita. Sittemminhän palvelut on kilpailutettu, ja maaliskuun 2014 alusta terveyskeskusta hoitaa Coronaria.
§ 97 Talouden tasapainotusohjelma vuosille 2014–2017 käsiteltiin hämmästyttävänkin yksimielisesti; Antero Honkasalo (vas) oli varmaankin oikeassa arvellessaan, että se, että tasapainotusohjelma oli laadittu yhteistyössä, oli luonut myös yhteisymmärrystä. Yleisesti kiiteltiin viranhaltijoiden, lautakuntien ja tasapainotustyötä ohjanneen poliittisen ohjausryhmän toimintaa. Tehtävät toimenpiteet tuskin ovat kenellekään mieluisia, ja kompromisseja oli tehty. Monesta suusta muistutettiin myös, että tasapainotusohjelma on tehty tämänhetkisen tiedon varassa, mutta että siihen sisältyy riskejä, ja että jatkossakin on oltava valppaana. Erityisesti muistutettiin, että se, että tasapainotusohjelmassa pyritään vähentämään henkilötyövuosia ei tarkoita, että ketään oltaisiin irtisanomassa, vaan pikemminkin sitä, että joitakin virkoja voitaisiin jättää täyttämättä, kun niiden nykyiset haltijat lähtevät eläkkeelle.
Kristian Parviainen (sd) piti puheenvuoron, jossa kertoi olevansa edelleen samaa mieltä kuin kunnanhallituksessa, eli että äyrin korotusta olisi pitänyt lykätä ja painottaa korotuksia enemmän kiinteistöveroon, mutta ei äänestyttänyt asiaa. Itse näen kiinteistöverossa tiettyjä hyviä puolia kunnallisveroon verrattuna, mutta en nykyisessä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa kyllä tinkisi tasapainotustoimenpiteiden kokonaismäärästä.
Timo Raivio (vihr) oli kirjoittanut paikallislehtiin aikovansa esittää veroäyrin laskemista 21:stä 19,5:een sen sijaan että sitä kunnanhallituksen esityksen mukaisesti korotettaisiin 21,5:een. Lisäksi hän kirjoitti olevansa valmis leikkaamaan lähivuosien ”10 000 000 euron investointisuunnitelmasta” ainakin 7 miljoonaa. Itse en löydä vuosien 2014–2017 taloussuunnitelmasta edes seitsemää miljoonaa investointeja. Raivio totesi puheenvuorossaan, että meidän pitäisi alentaa veroja, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan halunnut rikkoa valtuuston yksimielisyyttä eikä tehnyt ehdotusta.
§ 98 Vuoden 2014 talousarvio sisältää kunnallisveron korotuksen 21:stä 21,5:een ja joukon muita taloutta tasapainottavia toimenpiteitä. Keskustelu asiasta käytiin edellisen pykälän yhteydessä.
Yksi tasapainotusohjelman toimenpiteistä olisi leikata pois työmatkatuki junamatkustajilta – Siuntio tukee työmatkoja 10 % osuudella junalla pendelöivien lippujen hinnoista. Sivistyslautakunta oli tätä käsitellyt ja arvioinut, että tämän tuen poisto saattaisi itse asiassa maksaa kunnalle enemmän kuin se hyödyttää riipuen siitä, kuinka paljon työmatkakuluja kuntalaiset voivat vähentää verotuksessaan. Tästä syystä Siuntion sosialidemokraattien ja Vihreän Vastuun valtuustoryhmä esitti pontta, jonka mukaan kunnanhallituksen tulee selvittää nämä vaikutukset. Ponsi hyväksyttiin keskustelun jälkeen yksimielisesti.
Vuoden 2014 talousarvio on edelleen 520 000 euroa alijäämäinen, mutta tilanteen arvellaan paranevan taloussuunnitelmakauden loppupuolella.
§ 99 Kuntarakennelain mukainen ilmoitus selvitysalueesta käsiteltiin sekin yksimielisesti. Marcus Nordström (r) kylläkin totesi ryhmäpuheenvuorossaan, ettei ketään yllättäne, että heidän mielestään Kirkkonummi on selvästi paras vaihtoehto, ja Kaisla (kok) totesi vastaavasti ryhmäpuheenvuorossaan, ettei ketään yllättäne, että heidän mielestään Lohja on paras vaihtoehto, ja että sitä paitsi Kirkkonummi ei meitä halua. Kun kunnanhallituksen esitys kelpasi kaikille, valtuuston päätökseksi tuli
1. Siuntion kunta esittää palveluperusteisesti, että ensisijainen selvitysalueemme kunta on Lohja
2. Vaihtoehtoisia selvitysalueen kuntia ovat Inkoo ja Kirkkonummi sekä muut Länsi-Uudenmaan kunnat, jotka osoittavat kiinnostusta selvitykseen Siuntion kanssa.
Asiaa jonkin verran mutkistaa, että Lohja vaikuttaa haluavan ensin selvyyden metropoli- ja sote-ratkaisuihin ennen kuin olisi valmis toimimaan Länsi-Uudenmaan selvitysalueen keskuskuntana.
Kirkkonummi, joka on jo aikaisemmin syksyllä päättänyt käynnistää ns. EKKV-liitosselvityksen Espoon, Kauniaisten ja Vihdin kanssa, päätti myös tänä iltana ilmoittaa ministeriölle, ettei Kirkkonummella ole EKKV-selvityksen lisäksi muita vaihtoehtoisia selvitysalueita.
Länsi-Uudellamaalla on seurattu huolestuneina keskustelua metropolialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Jos näet nykyisestä HUS-alueesta irrotettaisiin metropoli, Länsi- ja Itä-Uudellemaalle jäisi väestöpohjaltaan niin heikot alueet, että palvelujen järjestäminen olisi kovin vaikeaa. Jonkin verran huolta hälvensi viime viikolla julkaistu metropolijaoston raportti, jossa todettiin metropolialueen sote-ratkaisujen pohdinnan ohella, että jatkossakin palvelut on järjestettävä yhteisvastuullisesti paitsi metropolin myös koko nykyisen HUSin alueella.
§ 100 Siuntion kunnan elinkeinopoliittinen ohjelma hyväksyttiin.
§ 101 Oikaistiin radan pohjoispuolen yleiskaavaa ELY-keskuksen vaatimusten mukaan.
§ 102 Valittiin sivistyslautakunnan varajäseneksi tehtävästä eronneen Susann Holménin tilalle Jari Alopaeus.
§ 103 Ylimääräisenä pykälänä käsiteltiin teknisen lautakunnan esitys tonttimyynnin joulukampanjasta, joka jatkuisi tammikuun loppuun asti. Tekninen lautakunta ehdotti 20 % alennusta, kunnanjohtaja ehdotti kunnanhallitukselle 15 % alennusta ja kunnanhallitus ehdottikin edelleen valtuustolle 15 % alennusta, mutta valtuustopa päätti äänestää (äänin 6-19, 1 tyhjä, 1 poissa) alennuksen suuruudeksi 20 %.