Siuntion valtuusto kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen. Eniten keskustelua herätti pykälä, jossa käsiteltiin hallintojohtajan valtuutetun taholta kokemaa kiusaamista, ja pykälä, jossa käsiteltiin Pickalan kivilouhimohankkeeseen liittyvää valtuustoaloitetta.

§ 105 Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut päätettiin siirtää Kunnan Taitoa Oy:n järjestettäväksi 1.1.2014 alkaen. Tällä arvellaan saavutettavan säästöjäkin, mutta ehkäpä tärkeämpää on, että saataisiin palkanlaskennan toimintavarmuutta lisättyä. Tänä vuonna palkanlaskennassa on ollut pitkällisiä ongelmia, kun vuoden alusta sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö siirtyi takaisin kuntaan, ja muutenkin haastavassa tilanteessa sattui vielä henkilöstövaihdoksia hankalaan aikaan.

§ 106 Luottamushenkilön toiminta ja kuntalain 40 §:n mukainen menettely. Tässä pykälässä käsiteltiin kunnasta jo lähteneen hallintojohtajan kokemaa kiusaamista. Keskustelun aikana kävi ilmi, että tarkoitus oli ollut selvittää asiaa kunnan varhaisen puuttumisen mallilla. En tarkkaan tunne asian käänteitä, mutta asiaan liittyen valtuutettu Valtavaara (kok) on myös kannellut oikeuskanslerille, joten asiaan varmaankin palataan vielä, vaikka hallintojohtaja lähtikin jo muualle töihin. Kunnanhallitus oli päättänyt 1) merkitä valtuutettu Valtavaaran selvityksen asiassa tiedoksi 2) pyytää Siuntion kunnan luottamushenkilöitä kiinnittämään huomiota kuntalain 32 §:n mukaiseen toimintaan (jonka mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla) ja 3) lähettää asian tiedoksi valtuustolle. Valtuutettu Westermarckin (kok/sit) ehdotus asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi hävisi 21–3 (3 tyhjää). Valtavaara muuten ei pitänyt itseään jäävinä, vaan osallistui asian käsittelyyn.

§ 107 Valtuustoaloite asukkaiden asumisterveyden turvaamiseksi. Siuntion Vihreät olivat varamiehisinä liikkeellä: valtuutetut Timo Raivio ja Taina Janhunen olivat poissa, ja heidän sijallaan varavaltuutetut Yrjö Kokkonen ja Birgitta Johansson. Käydyn keskustelun aikana todettiin, että aloitteessa ehdotetuista toimenpiteistä useimmat ovat auttamattomasti myöhässä: kun louhimon lupa on myönnetty ja lupaehdot vahvistettu korkeinta hallinto-oikeutta myöten, kunta ei voi enää velvoittavasti ehtoja muuttaa.

Asia on valitettavan tulehtunut, julkinen keskustelu aiheesta on ollut tavattoman kärkevää, ja väärinkäsityksiäkin on levitetty lehdissä. Asian herkkyydestä huolimatta kokouksessa käytiin laajaa ja varsin hyvähenkistä keskustelua siitä, että olisi aiheellista parantaa kunnan, urakoitsijan ja asukkaiden keskinäistä kommunikaatiota. Ehkä keskustelun jäsentämistä voisi auttaa, jos alueen asukkaat muodostaisivat asukasyhdistyksen ja toimisivat sen kautta, eivätkä kukin yksittäisenä kuntalaisena?

Lupaehtoja ei voi jälkikäteen muuttaa, mutta päätettyjä lupaehtoja on kuitenkin noudatettava. Keskusteltiin myös siitä, miten tulee toimia, jos vaikuttaa siltä, että lupaehtoja rikotaan. Laki tarjoaa kyllä mahdollisuuksia oikoa luparikkomuksia aika raskainkin keinoin, mutta tietysti mahdolliset virheet on parempi korjata rakentavassa hengessä.

Todettiin myös, että olisi aihetta laajempaankin pohdintaan Siuntion kunnan strategiasta suhteessa asuinympäristöön.

§ 108 Siuntion kunta lausui Inkoon kunnalle, että Siuntion kunta vastustaa inkoolaisen Degerbyn kylän liittämistä Kirkkonummen kuntaan ja että Siuntio etenee valtuuston kokouksessa 11.11.2013 päätettyjen kuntarakennelain mukaisten selvitysalueiden mukaisesti.

§ 109 Valtuuston kokouksista kuulutetaan ilmoitustaululla, internetsivuilla ja mahdollisuuksien mukaan kotiin jaettavissa kuntalaistiedotteissa.

§ 110 Kunnalliset ilmoitukset vuonna 2014 saatetaan kuntalaisten tiedoksi eri tavoin niiden lajista riippuen.