Vuoden vaihtuessa on hyvä hetki luoda jälleen silmäyksiä menneeseen ja tulevaan maailmalla ja Siuntiossa.
Syyskuussa julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n viidennen arviointiraportin ensimmäinen osa. Sen mukaan nykytahdilla kasvavat kasvihuonepäästöt johtaisivat siihen, että maapallon keskilämpötila nousisi 3,7 astetta (2,6–4,8) vuosisadan loppuun mennessä. Tiukoilla kasvihuonekaasupäästöjen rajoituksilla lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,0 asteeseen (0,3–1,7). Suomessa lämpötila nousisi vielä nopeammin.
Kuva: Ilmatieteen laitos ja ympäristöministeriö
Neljän asteen lämpeneminen olisi katastrofi. Monet alueet maapallolla tulisivat asuinkelvottomiksi yksinkertaisesti siksi, että ihmisen elimistö ei pystyisi enää jäähdyttämään itseään niissä lämpötiloissa. On myös syytä muistaa, ettei uusin tieto ehdi IPCC:n raportteihin, joiden valmisteleminen vie aikansa. Viimeksi tänään Guardian kertoi Nature-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen johtaisi pilvien vähenemiseen ja siten IPCC:n arviota nopeampaan lämpenemiseen. Tutkijat arvioivatkin, että ellei päästöjä leikata, maapallo lämpenee ainakin neljä astetta vuoteen 2100 mennessä.
Varsovan ilmastoneuvottelut eivät oikein edenneet, mutta europarlamentti päätti sentään tiukentaa päästökauppaa. Se on hyvä alku. Jatkossa EU:n on osoitettava johtajuutta ilmastoneuvotteluissa, jotta Pariisin ilmastoneuvotteluissa 2015 saadaan tulokseksi riittävän hyvä ilmastosopimus.
Siuntion kunta osallistuu HINKU-hankkeeseen ja on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuonna yksi mielenkiintoisimmista tähän liittyvistä hankkeista on valmisteilla oleva kunnan joukkoliikenteen uudelleenjärjesteleminen.
Vuosi 2013 tulee jäämään mieliin myös Snowdenin paljastuksista. Tähänkin asti on ajateltu, että NSA pystyy valvomaan ketä tahansa, mutta tuli musertavana yllätyksenä, että he pystyvät jatkuvasti valvomaan niin suurta osaa maailman tietoliikenteestä. Emme varmasti ole kuulleet viimeistä sanaa tässä asiassa.
Syyriasta on lähtenyt yli kaksi miljoonaa pakolaista sotaa pakoon, ja Lohja päätti ottaa heistä vastaan kolmekymmentä. Vuoden viimeisessä valtuustossa Siuntiossakin jätettiin aloite, josko mekin ottaisimme kymmenen.
Vuosi sitten uudenvuodenaattona kunnanhallitus joutui tekemään tilapäisen hankintapäätöksen terveyskeskuspalvelujen ostamisesta Doctagon Oy:ltä vuoden 2013 alusta lukien, jotta palvelut saataisiin ylipäätään turvattua. Hankintaa ei ollut ehditty kilpailuttaa, joten sopimus irtisanottiin keväällä ja hankinta kilpailutettiin. Ensi maaliskuun alusta terveyskeskusta hoitamaan on valittu Coronaria.
Terveyspalvelut saatiin pyörimään, mutta palkanlaskenta ei aivan pysynyt perässä. Kun sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö siirtyi vuoden 2013 alusta takaisin Siuntion palvelukseen, eräiden epäonnisten yhteensattumien jälkeen palkanlaskenta takkuili pitkin vuotta. Nyt vuoden 2014 alusta palkanlaskenta on siirretty Kunnan Taitoa Oy:lle.
Syksyllä valmisteltiin hyvässä yhteisymmärryksessä myös talouden tasapainotusohjelmaa. Tasapainotusohjelman tarkoituksenahan on kattaa kunnan taseeseen kertynyt alijäämä. Toimeen on tartuttu aivan tosimielellä, mutta varsin tiukoilla talous jatkossakin on. Helsingin Sanomat kartoitti juuri Uudenmaan kuntien talousnäkymiä, ja kriisikuntamittareilla mitattuna Siuntion talouden tila on edelleen melko heikko.
Kuva: HS 30.12.2013
Syksyn mittaan on käyty ajoittain kiivastakin keskustelua Stallmossabergetillä aloitetuista louhintatöistä. On perin valitettavaa, että lehtikirjoituksissakin on väitetty, että kunta voisi yhä muuttaa lupaehtoja mielensä mukaan. Lupaa ei olisi pitänyt myöntää silloin vuonna 2010, ei ainakaan niillä ehdoin. Kun korkein hallinto-oikeus on kuitenkin hylännyt valitukset, lupaehdot ovat nyt mitä ovat. Tietenkin on syytä valvoa, että lupaehtoja noudatetaan, ja mahdolliset virheet on pikimmiten korjattava.
Sote- ja kuntauudistus teettänee edelleen töitä. Juuri ennen joulua sote-työryhmä jätti raporttinsa, josta kunnat pääsevät alkuvuodesta lausumaan näkemyksensä. Esityksessä 5 § perustelujen mukaan
5 §. Uudenmaan sosiaali- ja terveysalue. Pykälän mukaan Uudenmaan maakuntaan kuuluvat kunnat muodostaisivat Uudenmaan sosiaali- ja terveysalueen. – – Uudenmaan sosiaali- ja terveysalueella muodostettaisiin korkeintaan kuusi perustason aluetta, joiden vastuukuntana voisivat olla Helsingin, Espoon, Vantaan, Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon kaupungit. Näistä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Hyvinkään kaupungit kuuluvat metropolialueeseen. – – Vastuukuntina toimivissa kaupungeissa sijaitsee kussakin nykyisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalayksikkö. Yksiköiden työnjako on todettu hyvin toimivaksi. Siksi millekään perustason alueelle ei voitaisi myöntää järjestämislain 11 §:n 4 momentissa ja tämän lain 13 §:ssä tarkoitettua sosiaali- ja terveysministeriön lupaa erikoissairaanhoidon järjestämiseksi, vaan Uudenmaan sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymä päättäisi itse työnjaosta alueellaan sijaitsevien sairaaloiden kesken.
Jos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki saadaan voimaan kevään aikana, kunnilla on loppuvuoteen asti aikaa laatia viime kesänä annetun kuntajakolain mukainen kuntaliitosselvitys. Kuntien tuli ilmoittaa päättyvän vuoden marraskuun loppuun mennessä, minkä kunnan tai kuntien kanssa käyvät liitosneuvotteluja. Länsi-Uudellamaalla lausunnot menivät sen verran ristiin, etteivät kaikki selvitysvaihtoehdot edes näy valtiovarainministeriön yhteenvetokartassa.
Kuva: VM
- Vihti ja Kirkkonummi ilmoittivat käynnistäneensä jo neuvottelut Espoon ja Kauniaisten kanssa, eikä niitä kiinnosta käynnistää muita neuvotteluja.
- Karkkila selvittäisi liitosta ensisijaisesti Vihdin ja Lohjan sekä toissijaisesti lisäksi Siuntion kanssa.
- Siuntio selvittäisi ensisijaisesti Lohjan kanssa ja toissijaisesti Kirkkonummen ja Inkoon kanssa.
- Raasepori on valmis selvittämään Hangon ja Inkoon kanssa.
- Hanko selvittäisi Raaseporin, Inkoon, Siuntion ja Lohjan kanssa.
- Inkoo esitti kolme tasavertaista vaihtoehtoa: se voisi selvittää länteen Raaseporin ja Hangon kanssa, itään Siuntion ja Kirkkonummen kanssa, tai kolmantena vaihtoehtona Hangon, Raaseporin, Siuntion ja Lohjan kanssa.
- Lohja katsoi, että ennen mahdollisia liitosneuvotteluja on ratkaistava, voisiko Lohjakin kuulua metropoliin.
Metropolikysymykset tuovatkin omat koukeronsa Länsi-Uudenmaan tilanteeseen. Metropolilakia valmisteleva työryhmä esittää maaliskuussa väliraportin ja syyskuussa loppuraportin. Voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin Lohjan metropolikysymykseen saadaan ratkaisu.
Ja tämän kunnallispolitiikan lisäksi edessä on supervaalikevät. Ensin tammikuussa on Euroopan Vihreiden suurelle yleisölle avoin esivaali, jossa valitaan vihreiden kaksi kärkiehdokasta EU:n huipputehtäviin. Sitten maaliskuussa on Tekniikan akateemisten valtuuston vaalit, joissa ajattelin itsekin asettua ehdolle. Vihreästä listasta on kyllä tulossa kova. Lopuksi toukokuussa käydään europarlamenttivaalit, joihin Vihreät on jo asettanut 13 mainiota ehdokasta.
Hyvää alkavaa vuotta!