Puolueiden puoluesihteerien työryhmä on suunnitellut kaikkien mahdollisten vaalien siirtämistä huhtikuun kolmanteen viikonloppuun, ja tämänpäiväinen Aamulehti kertoo mielipidekyselystä, jonka mukaan valtaosa kansasta tukee ajatusta.
Tämä tarkoittaisi, että nykyisten kunnanvaltuustojen toimikautta pitäisi jatkaa puolella vuodella, ja seuraavat kuntavaalit olisivat vasta huhtikuussa 2017. Uusi valtuusto aloittaisi toimintansa heinäkuun alusta.
Suurin osa kunnallisista lautakunnista toimii niin, että valtuusto nimittää ne heti kautensa alussa, ja toimikausi jatkuu, kunnes seuraavien vaalien jälkeen valittu valtuusto valitsee uuden lautakunnan. Näin nykyisten lautakuntienkin toimikausi pitenee luontevasti samalla.
Tarkastuslautakunta on kuitenkin erikoistapaus. Kuntalain 71 § mukaan Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä varten. Tarkastuslautakunnalla ei varsinaisesti ole toimikautta, vaan sen tehtävänä on järjestää noiden vuosien hallinnon ja talouden tarkastus. Esimerkiksi valtuustokauden 2009–2012 tarkastuslautakunnat jatkoivat työtään, kunnes vuoden 2012 tilinpäätökset oli hyväksytty valtuustoissa loppukeväästä 2013.
Mitenkähän tarkastuslautakuntien toimikausille käy tässä uudessa mallissa? Tilikaudet varmaankin olisivat edelleen kalenterivuosia. Uudessa mallissahan valtuuston toimikausi ei koostu kokonaisista vuosista, vaan kauden alussa ja lopussa on puolikas vuosi.
Kumpi tarkastuslautakunta huolehtisi vuoden 2017 hallinnon ja talouden tarkastamisesta, alkuvuodesta 2013 valittu vai heinä–elokuussa 2017 valittava?