Kai voi sanoa, että esityslista on kevyt, kun sen sisällön voi tiivistää tweettiin.

#Siuntio’n valtuusto 5.5. valitsee uuden perusturvaltk-pj:n, viilaa perusturvan johtosääntöä, panee 25000 urheiluhallin valoihin #kevytlista

Ennen kokousta kunnanjohtaja Isotupa ja HINKU-koordinaattori Martta Kantele esittelivät, miten Siuntiossa on edistetty Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanketta. Siuntio on muiden HINKU-kuntien tavoin asettanut tavoitteekseen leikata hiilidioksidipäästöjään 80 % jo vuoteen 2030 mennessä, kun valtakunnallisesti sama tavoite on 20 vuotta pidemmällä. Siuntiossa on erityisesti kiinnitetty huomiota liikenteeseen ja kiinteistöihin, ja kevään mittaan on valmistumassa Gaian selvitys, jossa on kartoitettu Siuntion mahdollisuuksia vähentää päästöjään.

Kokouksen alussa tuli pieni yllätys, kun valtuutetut Louekoski (kok) ja Valtavaara (kok) ehdottivat ylimääräisen pykälän ottamista valtuuston listalle. He halusivat kysellä kunnanhallituksessa olleesta pykälästä, jossa nostettiin seitsemän miljoonaa talousarviolainaa.

Kuntalaki tuntee kyllä mahdollisuuden, että kunnanvaltuusto voi ottaa täysin valmistelemattoman asian listalleen, mutta tämä on tarkoitettu aivan poikkeuksellisiin tilanteisiin ja edellyttää valtuustolta täydellistä yksimielisyyttä. Valtuutettu Nordström (r) vastusti, joten päädyttiin siihen, että varsinaisten asiapykälien jälkeen käytäisiin keskustelua asiasta varsinaisen kokouksen ulkopuolella. Ehkä kirjallisen kysymyksen tekeminen kunnanhallitukselle olisi ollut sopivampi tapa nostaa asia esiin.

§ 27 Valittiin perusturvalautakunnan uudeksi jäseneksi ja puheenjohtajaksi Kristiina Siikala (kesk) edesmenneen Bo Lindströmin tilalle.

§ 28 Viilattiin perusturvalautakunnan ja perusturvaosaston johtosääntöä. Vanhuspalvelupäällikön virkanimike on muutettu hoitopalvelupäälliköksi, jolloin tehtäväkenttä laajenee kattamaan sekä vanhus- että terveyspalvelut. Eivät sitten fysioterapia ja neuvolakaan olisi enää suoraan perusturvajohtajan alaisuudessa.

§ 29 Myönnettiin 25 000 € lisämääräraha urheiluhallin valaistuksen uusimiseen. Kolmekymmentä vuotta vanhojen lamppujen kiskot ovat vaurioituneet, ja samalla saadaan vaihdettua energiatehokkaammat lamput. Hieman nurisin siitä, että valtuustoon ylipäätään piti tuoda lisämääräraha, mutta tämä korjaustarve oli ilmennyt vasta talousarvion laadinnan jälkeen, ja vaihtoehtona oli hallin asettaminen käyttökieltoon. Sitä paitsi tukeehan lamppujen uusiminen HINKU-hankettakin, kun saavutettava energiansäästö maksaa lamppujen uusimisen takaisin viidessä vuodessa.

Varsinaisen kokouksen lopuksi käytiin vapaata keskustelua talousarviolainasta, josta osa on otettu kunnan investointeja varten ja osa velkojen uudelleenjärjestelyä varten. Kyse on oikeastaan melko teknisestä päätöksestä, jolla toimeenpannaan valtuuston päättämää budjettia. Toki yleisesti ottaen voi olla hieman huolissaan siitä, että Siuntio velkaantuu tänäkin vuonna, mutta kunnanjohtajan mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole syömävelka, vaan talousarvioon sisältyvät investoinnit. Keskustelussa toivottiin, että jatkossa esittelytekstissä avattaisiin näitä asioita hieman yksityiskohtaisemmin.

Åke Holmlund (kesk) jätti aloitteen siitä, että kunnan tulisi kehittää neuvontaansa jätevesiasetuksen toimeenpanosta.

Valtuutetut Kokkonen ja Johansson (vihr) jättivät Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen liittyen aloitteen kunnan rakennusten varustamisesta aurinkokeräimillä.

Jätin itse aloitteen siitä, että kunnan pitäisi jatkossa julkaista myös esityslistojen liitteet netissä. On oikeastaan aika erikoista, että Siuntiossa ei niitä vielä julkaista. Vaikeahan kiinnostuneidenkin kuntalaisten on seurata, mitä kunnassa tapahtuu, jos liitteet eivät ole vaivattomasti saatavilla.