Siuntion valtuusto kokoontui kevätkauden viimeiseen kokoukseen. Kokouksessa mm. hyväksyttiin vuoden 2013 tilinpäätös, päätettiin jatkaa joukkoliikenteen tukemista, lausuttiin näkemyksiä metropolityöryhmän väliraportista ja merkittiin tiedoksi, että sivistystoimenjohtaja on saanut tehtäväksi laatia pyöräilypoliittisen ohjelman Siuntioon.

Kuva

Kuvassa valtuutettu Arto Penttinen, varavaltuutettu Hilkka Toivonen, valtuutettu Heikki Kaisla ja pyöräilypoliittisen aloitteen isä, valtuutettu Kristian Parviainen.

§ 32 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus

Pidin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana puheenvuoron. Tarkastuslautakunnan tehtävä on toisaalta arvioida, miten valtuuston asettamat tavoitteet ovat toteutuneet, ja toisaalta arvioida talouden tasapainotusohjelman riittävyyttä.

Siuntio otti vuoden 2013 alusta perusturvan itse hoidettavakseen, joten on aivan ymmärrettävää, että valtuuston asettamat tavoitteet liittyivät palvelun pystyttämiseen. Jatkossa valtuusto ja lautakunnat voisivat harkita, voitaisiinko valita enemmän kuntalaisten hyvinvointiin ja vähemmän rakenteisiin liittyviä tavoitteita.

Tasapainotusohjelma on laadittu hyvässä hengessä, ja prosessista käy kyllä ilmi, että Siuntion haastava taloustilanne on otettu vakavasti. Eivät haasteet silti millään muotoa ohi ole.

Nykyisen kuntalain mukaan kunnan on laadittava suunnitelma alijäämän kattamiseksi. Nyt on suunnitteilla kuntalain muutos, joka tiukentaisi tätä niin, että alijäämä olisi myös katettava. Sikäli tasapainotusohjelmaan on syytäkin suhtautua vakavasti.

Arviointikertomuksen arvio tasapainotusohjelman riittävyydestä perustui alkuvuodesta käytössä olleeseen hyvin synkkään ennusteeseen verotuloista. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tilanne ei ole niin synkkä, vaan vuoden 2014 talousarvio olisi kutakuinkin toteutumassa.

§ 33 Vuoden 2013 tilinpäätös hyväksyttiin. Se oli puolisen miljoonaa plussalla, mikä tosin johtui suurelta osin erilaisista satunnaisista eristä. Siuntiolla on edelleen 0,6 miljoonaa kumulatiivista alijäämää katettavaksi.

§ 34 Osavuosikatsaus 1/2014 kertoi, että tämä vuosi on menossa kutakuinkin budjetin mukaan, tämän hetken mukaan puolisen miljoonaa miinukselle. Muuten se sisälsi tiiviit ja mielenkiintoiset yhteenvedot tilanteesta osastoilla.

Keskustelussa mm. valtuutetut Valtavaara (kok), Westermarck (sit) ja Kaisla (kok) esittivät huolensa siitä, miten pystyttäisiin reagoimaan, jos tämän vuoden talousarvio ei toteutuisikaan suunnitellusti. Valtuustoon on joka tapauksessa tulossa alkusyksystä toinen osavuosikatsaus, ja jos kävisi niin, ettei talousarvio ole toteutumassa, kunnanhallituksen velvollisuus olisi tuoda valtuustoon muutettu talousarvio.

§ 35 Myönnettiin Villa Aleksiksen muutostöihin 17 000 euroa, jotta tila saataisiin hyödynnettyä paremmin kotihoidon ja vanhusten päivätoiminnan käytössä.

§ 36 Siirrettiin rakennuspaikka Pohjois-Siuntiossa korkeammalle rinteessä.

§ 37 Hyväksyttiin aiesopimus Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmän kehittämisestä. Hyviä linjauksia mm. kävelyn ja pyöräilyn kehittämisestä ja asutuksen ohjaamisesta raideliikenteen ääreen.

§ 38 Päätettiin jatkaa joukkoliikennelippujen subventointia. Järki voitti; tässä oli mennä lapsi pesuveden mukana, kun talouden tasapainotusohjelmaa laadittaessa tämä tuki oli ensin päätetty lopettaa. Tuen lopettaminen olisi hankaloittanut melkoisesti kunnan joukkoliikenteen järjestämistä, haitannut liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, eikä sitä paitsi ollut selvää, että se olisi lopulta edes auttanut kunnan taloutta.

§ 39 Siuntio lausui metropolityöryhmän väliraportista seuraavaa:

Siuntion kunta katsoo, että jos metropolihallinto toteutetaan laajalla mallilla, tulisi aluerajaus olla työryhmän esittämää suppeampi, jolloin metropolihallinnossa olisi mukana ainoastaan Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Jos taas metropolihallinto toteutetaan vähimmäistehtävä mallilla, tulisi metropolihallinnossa ehdottomasti olla mukana myös Siuntio muiden työryhmän esittämien Länsi-Uudenmaan kuntien kanssa. Erityisesti Siuntio kuuluu, yhdessä Inkoon kanssa, vähimmäistehtävät-mallin mukaisessa aluerajauksessa saavutettavuustarkastelun perusteella Lohjan vaikutuspiiriin. Lisäksi, Siuntion kunta on ja tulee olemaan vastaisuudessa entistä kiinteämpi osa metropolialuetta läheisen sijaintinsa, rata- ja liikenneyhteyksiensä sekä yhteisten liikennejärjestelyiden sekä jätevesikäsittelyn takia. Vähimmäistehtävä mallissa metropolihallinnolle annettavat tehtävät tulevat olla luonteeltaan pääasiassa strategisia. Metropolivaltuuston vaalijärjestelmästä parhaana voidaan pitää työryhmän esittämää vaihtoehtoa 3, jossa koko metropolialue on yhtä vaalipiiriä, mutta käytössä on kuntakohtaiset kiintiöt. Metropolihallinnon rahoitus tulisi hoitaa kuntakohtaisin maksuosuuksin. Kielellisten oikeuksien toteutuminen palveluiden järjestämisessä tulee huomioida. Metropolihallinnon järjestämistä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon sen tosiasialliset vaikutukset kuntien asukkaiden itsehallinnon kaventumiseen, erityisesti yhteisvaikutus sosiaali- ja terveydenhuollon tulevan järjestämismallin kanssa.

Lihavoitu osuus lisättiin tämäniltaisessa valtuuston kokouksessa valtuutettu Louekosken (kok) esityksestä äänin 14–13. Lisäystä kannattivat Kokoomus, Vasemmistoliitto, Keskusta, Sosialidemokraatit ja Vihreä Vastuu; vastaan olivat RKP, Siuntion Vihreät ja Porkkalan Kokoomus. Näissä kuntarakenneasioissa jo tutuksi tulleet äänestysnumerot herättivät valtuutetuissa hilpeyttä.

Siuntion kannalta on aivan keskeistä, että jos metropolialue todella toteutetaan alueeltaan laajan mallin mukaisesti niin, että Kirkkonummi, Vihti ja Lohja ovat mukana, niin Siuntionkin on oltava mukana. Nähdäkseni Louekosken ehdottama lisäys tukee tätä päämäärää, joten äänestin sen puolesta.

§ 40 Päätettiin perustaa IT-suunnittelijan vakanssi hallinto-osastolle. Kunta oli huonohkolla menestyksellä ulkoistanut palveluja, mutta se ei ollut tuonut toivottuja säästöjä, ja toimintoja katsottiin nyt parhaaksi siirtää kunnan omaan tuotantoon. Valtuutettu Svanfeldt (r) ehdotti, että vakanssin perustamisen lisäksi valmisteltaisiin kilpailutus kunnan koko tietohallinnon, laitekannan ja palveluratkaisujen ulkoistamisesta. Keskustelussa kannatettiin kyllä näkemystä, että kunnan yleisesti ottaen tulisi pyrkiä ulkoistamaan nämä palvelut, mutta kilpailuttamista juuri nyt ei pidetty tarkoituksenmukaisena, ja RKP jäi yksin lisäysehdotuksensa kanssa, joka siis hävisi äänin 18–9.

§ 41 Vastauksena vasemmistoliiton valtuustoaloitteeseen, jonka minäkin olin allekirjoittanut, tekninen osasto selosti, millaisin periaattein kunnassa kiinteistöjä ylläpidetään. Oikein hyvä.

§ 42 Valtuutettujen Tanskanen ja Honkasalo (vas) aloitteen johdosta sivistystoimenjohtaja oli tavannut Rantasipi Siuntion kylpylän johtajan kanssa, ja monenlaisia kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia edistäviä lippukäytäntöjä olikin saatu neuvoteltua.

§ 43 Vastauksena valtuutettu Holmlundin (kesk) valtuustoaloitteeseen oli arvioitu, että nykyisillä resursseilla ei ole mahdollista perustaa Siuntion kirjastoon neuvontapistettä, jossa voisi saada yhden luukun periaatteen mukaan neuvontaa erilaisista kunnallisista ohjeista ja lomakkeista. Aiheeseen löyhästi liittyen neljä yhdeksäsluokkalaista oli kerännyt 200 hengen adressin, jolla toivottiin kirjaston aukioloaikojen parantamista. Tässäkin resurssit tulevat vastaan sikäli, että aukioloaikoja on vaikea lisätä, mutta tiistain päiväaukiolo 9:30–16:30 on määrä siirtää yleisöä paremmin palvelevaan aikaan 12–19.

§ 44 Vastauksena valtuutettu Parviaisen (sd) valtuustoaloitteeseen, jonka oli allekirjoittanut kaikkiaan 18 valtuutettua, merkittiin tiedoksi, että sivistystoimenjohtaja oli saanut tehtäväksi laatia Siuntiolle polkupyöräpoliittisen ohjelman. Pyöräilyä kannattaa edistää monestakin syystä: paitsi että se on ilmastoystävällinen liikkumismuoto, pyöräilyn lisäämisellä on huomattavia kansanterveydellisiäkin vaikutuksia.

Tämän jälkeen valtuusto jää ansaitulle kesätauolle ja palaa asiaan seuraavan kerran 25. elokuuta. Hyvää kesää!