(Osmo Soininvaaran kirjoituksen Tase ja tulos inspiroimana.)
Kuntien tilinpäätöksiä vahvistettaessa päähuomio kiinnittyy tulokseen. Yksinkertaistettuna tulos on positiivinen, kun tuloja on enemmän kuin menoja. Pitkävaikutteiset menot mutkistavat laskelmaa jonkin verran: jos nyt kunta vaikkapa rakennuttaa uuden koulun, rakennuskustannukset eivät rasita vain rakentamisvuoden tulosta vaan ne jaetaan poistoina useamman vuosikymmenen ajalle.
Kumulatiivinen yli- tai alijäämä saadaan laskemalla peräkkäisten vuosien tulokset yhteen. Siuntiolla oli vuoden 2011 jälkeen kertynyt hiukan kumulatiivista ylijäämää, mutta kun vuoden 2012 tulos molskahti reippaasti miinukselle, päädyimme kumulatiivisen alijäämän puolelle ja meidän oli laadittava talouden tasapainotusohjelma. Sen mukaan nenä olisi määrä saada pinnan päälle vuonna 2017. Lausuntokierroksella olevan kuntalakiluonnoksen mukaan alijäämä pitää jatkossa kattaa neljässä vuodessa, tai kunta joutuu valtiovarainministeriön erityissyyniin.
Tase taas kertoo kunnan omaisuudesta ja veloista. Usein julkisessa keskustelussa puhutaan vain veloista, ja Siuntiossa usein halutaan verrata Siuntion asukaskohtaista velkaa muiden kuntien koko kuntakonsernin velkoihin. Tässä unohtuu, että kuntakonserneissa on velkojen vastapainona myös kuntien omistamien yhtiöiden varallisuutta. Onhan niinkin, että kahdensadan tuhannen asuntolaina on vallan eri asia, jos omistaa muutaman miljoonan sijoitussalkun kuin jos omistaa vain viidenkymmenen tuhannen mummonmökin.
Olisi syytä tarkastella tunnuslukua, joka ottaa huomioon myös oman pääoman. Eräs tällainen tunnusluku on omavaraisuusaste, joka tarkoittaa oman pääoman osuutta oman ja vieraan pääoman yhteenlasketusta määrästä. Se on myös yksi nk. kriisikunta-asetuksessa käytetyistä tunnusluvuista. Vuoden 2013 tilinpäätöksissä Siuntion omavaraisuusaste on kaikista Suomen kunnista 9. heikoin, ja Uudenmaan kunnista vain Karkkilalla omavaraisuusaste oli alempi. Se kertoo, että Siuntiolla on paljon velkaa suhteessa omaisuuteen.
Näiden lukujen perusteella Siuntion tulee pitää jatkossa tulos plussalla, jotta aiemmin kertyneet alijäämät saadaan katettua. Taseemme puolestaan on varsin heikko, ja on aiheellista välttää lisävelan ottamista.