Sosiaali- ja terveydenhoitouudistusta valmistellut työryhmä tiedotti 25.6. löytäneensä ratkaisun sote-järjestämislain keskeisistä pykälistä ja toimenpiteistä. Jatkossa Suomessa olisi viisi suurta sote-aluetta, joilla olisi järjestämisvastuu palveluista. Siuntio kuuluisi Uudenmaan sote-alueeseen.

Ratkaisussa erotetaan palvelujen järjestäminen ja tuottaminen. Järjestämisvastuussa oleva sote-alue päättää, minkä periaatteiden mukaan palvelut järjestetään ja mitkä kunnat tai kuntayhtymät tuottavat palvelut. Palvelut rahoitettaisiin niin, että kunnat maksavat niistä asukaslukunsa mukaan, mutta myös ikäjakauma ja sairastavuus otettaisiin huomioon.

Lakiluonnoksen yksityiskohdat ovat tulossa tietoon elokuun puolivälissä, kun kunnilta pyydetään lausuntoja siitä. Lakiesitys on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi vielä syksyn aikana, ja lain on määrä astua voimaan vuoden 2017 alusta.

Siuntion kannalta on mielenkiintoista nähdä, millaisia vaatimuksia laki asettaa palvelujen tuottajalle. Tiedotustilaisuuden kalvoilla kerrottiin, että tuottamisvastuu edellyttää tehtävän edellyttämää omaa henkilöstöä ja muita voimavaroja sekä kykyä vastata ehkäisevistä, korjaavista, hoitavista, kuntouttavista ja muista sote-palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Lienee todennäköistä, että palvelujen tuottajalle asetetaan laissa sellaiset vaatimukset, ettei Siuntion kokoinen pieni kunta pysty yksin niitä täyttämään. Siinä tapauksessa Siuntion olisi neuvoteltava naapuriensa kanssa kuntayhtymän perustamisesta palvelujen tuottamiseksi.

Kuntayhtymässä ei ole Siuntion näkökulmasta mitään erityisen mullistavaa. Mehän olimme vuoden 2012 loppuun asti mukana Lohja-vetoisessa LOST-kuntayhtymässä. Raha tosin kiertäisi eri reittiä: vuoden 2012 loppuun asti maksoimme palveluista LOST-kuntayhtymälle, kun uudessa järjestelmässä maksaisimme sote-alueelle, joka puolestaan ostaisi palvelut kuntayhtymältä. Yhtä kaikki Siuntio maksaisi yli puolet kunnan budjetista sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävälle kuntayhtymälle.

Itse asiassa Siuntio on kummajainen: kaikkien alle 20 000 asukkaan kuntien pitäisi edelleenkin olla mukana sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävässä kuntayhtymässä, mutta putosimme kevään 2012 myrskyisissä kuntaliitoskäänteissä Paras-puitelain toimeenpanopykälien välistä ja jäimme yksin.

Vuosi 2017 tulee pian. On syytä toivoa, että sote-laki nyt syntyy ilmoitetussa aikataulussa. Jos asia vielä venyy, Siuntion on kovin vaikea suunnitella, miltä pohjalta sen tulisi järjestää sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuoden 2017 alusta.