Länsi-Uudenmaan kuntien (Lohja, Raasepori, Hanko, Siuntio ja Inkoo) KasvuKraft-yhteistyöelin kokoontui tänä iltana Hangossa. Tulin jo iltapäivällä ja kävin pienellä arkkitehtuurikävelyllä. Kaupunki olikin kaunis.WP_20140930_003

Pääasioita oli kaksi:

  1. Sote-uudistus – järjestämislain keskeinen sisältö ja merkitys arkeen, ja
  2. Kuntien vastaukset kehittämistarpeisiin TOP5 – seudun yhteiset jatkoaskeleet.

Sote-uudistusta ja hiljattain voimaantullutta päivystysasetusta esitteli Lohjan sairaanhoitoalueen johtaja Raimo Kekkonen. Sote-uudistuksen mukaanhan jatkossa kunnat maksaisivat sote-alueelle asukaskohtaisia maksuja, joissa otettaisiin huomioon myös mm. ikäjakauma ja sairastavuus. Sote-alueita olisi jatkossakin viisi; arvatenkin jatkossakin Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kuuluisivat samaan alueeseen. Suurena erona aiempaan olisi, että nämä palveluja järjestävät sote-alueet sopisivat sitten palvelujen tuottamisesta kuntien tai kuntayhtymien kanssa. Miten kunnat muodostaisivat palveluja tuottavia kuntayhtymiä, päätetään myöhemmin.

Päivystysasetus allekirjoitettiin 23.9., ja sekin säätelee terveydenhuoltojärjestelmää varsin voimallisesti. Tarkoituksena on keskittää ympärivuorokautinen päivystys n. 16–20 pisteeseen Suomessa, kun näitä palveluja saa nykyisellään n. 50–60 pisteestä. Kekkosen arvion mukaan laatuvaatimukset ovat siinä määrin kovat, että pääkaupunkiseudun länsipuolen päivystystä voidaan kehittää vain yhden laaja-alaisesti päivystävän yksikön ympärille.

Sote-uudistuksen aikataulu on tiukka. Uudet sote-alueet aloittavat jo vuoden 2016 alusta, ja tuottajakunnat ja -kuntayhtymät tulee ilmoittaa sote-alueille vuoden 2016 helmikuussa. Uuden järjestelmän mukaan toimittaisiin vuoden 2017 alusta. Kokouksessa päätettiin tiivistää alueen kuntien keskusteluyhteyksiä asiassa, jotta tarvittaessa olisi valmius vastata nopeastikin sitten kun kysytään. Muuten oltiin yleisesti sitä mieltä, että HUS on hyvin toimiva kokonaisuus.

Tärkeimmät seudulliset kehittämistarpeet oli koottu kuntien ilmoitusten perusteella jatkovalmistelua varten. Ne oli tiivistetty oheiselle kalvolle. Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -teema on vahvasti esillä, ovathan Inkoota lukuunottamatta kaikki KasvuKraft-kunnat sitoutuneet HINKU-hankkeeseen. (Pahoittelen kuvan vaatimatonta teknistä laatua.)Office Lens_20140930_195007_processed

Maakunnallisia hankkeita ja niiden rahoituslähteitä esittelivät seudun kehitysyhtiö Novagon Erja Vaarala ja Uudenmaan liiton johtaja Juha Eskelinen. Vaikka EU-rahoitus onkin melko kiemuraista, ei se Eskelisen mukaan ole kuitenkaan ollenkaan niin monimutkaista kuin sote-uudistus, ja hän rohkaisikin kunnallisia päättäjiä perehtymään aiheeseen.