Siuntion valtuusto lausui metropolihallinnosta ja hyväksyi yhteistyösopimuksen Virkkulankylä Oy:n kanssa.
§ 2 Valtuusto siunasi tarkastuslautakunnan 4971 € talousarvioylityksen päättyneeltä vuodelta.
§ 3 Lausunto hallituksen esityksestä metropolihallintoa koskevaksi lainsäädännöksi Siuntio antoi seuraavan lausunnon. Sen keskeisin osa on alussa: Siuntiolla pitää olla samanlainen optio liittyä metropoliin kuin Lohjalla ja Porvoollakin on.
Siuntion kunta katsoo edelleen, että jos metropolihallinto toteutetaan niin laajalla alueella kuin luonnoksessa hallituksen esitykseksi esitetään, tulisi Siuntion kunnalla olla samoilla periaatteilla mahdollisuus päättää liittymisestään metropolihallintoon kuin Lohjan ja Porvoon kaupungeilla tulisi olemaan. Lisäksi Siuntion kunta katsoo, että kuntien maksuosuudet tulisi jakautua suoriteperusteisesti. Näin siitä johtuen, että jos metropolihallinnon tehtävät ovat hallituksen esityksessä ehdotetut, muodostuu pääosa kustannuksista liikenteestä, josta suurin osa keskittyy Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Tämä tulee huomioida kuntien maksuosuuksien jaossa. Metropolin ylimmän päättävän toimielimen edustus ja paikkamäärä tulisi jakautua kuntien kesken kuntien asukasluvun suhteessa, kuitenkin niin, että jokaisella metropolihallinnon jäsenellä on vähintään yksi ns. takuupaikka ylimmässä päättävässä toimielimessä. Vaalien sijaan kuntien tulisi päättää itse edustuksestaan metropolivaltuustossa, eli kunnat määräisivät edustajat ylimpään toimielimeen. Metropolikaavan tulisi olla nykyisen maakuntakaavan kaltainen siten, ettei metropolikaava jakautuisi erikseen suunnitelmaosaan ja toimeenpano-osaan. Ennen metropolialueesta annettavaa lakia tulee huomattavasti nykyistä paremmin selvittää vaikutukset Uudenmaan niihin alueisiin ja kuntiin, jotka jäävät metropolialueen ulkopuolelle. Esimerkiksi vaikutuksia niiden tehtävien hoitamiseen tulevaisuudessa jotka tälläkin hetkellä hoidetaan alueellisesti, ei ole mietitty tarpeeksi.
Valtuutettu Holmlund (kesk) uudisti allaolevan Arto Varpion (kesk) kunnanhallituksessa tekemän ehdotuksen, mutta se hävisi äänestyksessä selvin numeroin 24–3.
Siuntion kunta katsoo, että metropolihallintoa ei tule esitetyssä muodossa luoda. Metropolihallinnolla päätösvalta pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kunnissa elintärkeistä kehittämisedellytyksistä karkaisi pääkaupunkialueen suurkuntiin ja toisaalta reuna-alueen kunnat jäisivät helposti resurssien jaon ulkopuolelle. Jos metropolihallinto kuitenkin toteutetaan, siihen tulisi kuulua kaikki Uudenmaan liiton alueen kunnat ja sen hallinto tulisi valita suoralla vaalilla. Alue tulisi jakaa vaalipiireihin, joilla olisi perusedustuksen lisäksi äänioikeutettujen lukumäärään perustuvat kiintiöt valittavassa valtuustossa. Sille tulisi säätää tehtäviään vastaava verotusoikeus, jolloin vastuu resurssien käytöstä ja niiden hankkimisesta olisivat samassa paikassa. Kansalaisen ja hallinnon välisen rajapinnan yksinkertaistamiseksi MAL asioiden lisäksi näin muodostuvan hallintoyksikön tehtäviin tulisi liittää myös SOTE–palvelujen tuotantovastuu, toisen ja kolmannen asteen koulutus ja nyt maakunnan liitolle kuuluvat aluekehittämistehtävät. Myös valtion piirihallinnon tehtävät soveltuvin osin pitäisi liittää tällaisen metropolihallinnon alle, jotta hallinto selkeytyisi ja yksinkertaistuisi.
YLE:n tämänpäiväisen uutisen mukaan lain valmistelijat arvioivat, että se voitaisiin viedä läpi eduskuntaan vielä tällä kaudella, jos poliittista tahtoa olisi. Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, ettei kokoomuksella ole.
§ 4 Valtuusto hyväksyi Virkkulankylä Oy:n ja Siuntion kunnan välisen yhteistyösopimuksen. Kunta kaavoittaa ja Virkkulankylä rakentaa senioriasumista.
§ 5 Merkittiin tiedoksi luettelo valmistelussa olevista valtuutettujen tekemistä aloitteista. Osa aloitteista on maatunut hallinnon rattaissa jo neljä vuotta.
§ 6 Saatiin vastaus valtuustoaloitteeseen koskien haja-asutusalueen jätevesijärjestelmiä. Aloitteen tehnyt Åke Holmlund (kesk) ehdotti aloitteen palauttamista valmisteluun, jotta voitaisiin arvioida, onko nk. helpoissakin tapauksissa välttämätöntä laatia suunnitelma. Äänin 16–11 aloite kuitenkin merkittiin loppuunkäsitellyksi, mutta käyty keskustelu kuitenkin evästi tekeillä olevia ympäristönsuojelulinjauksia.
§ 7 Vastauksena valtuustoaloitteeseen koskien koirapuiston rakentamista arvioitiin kustannuksia ja todettiin, ettei rakenneta.
§ 8 Vuonna 2015 valtuuston kokouksista kuulutetaan virallisella ilmoitustaululla ja kunnan internetsivuilla.
§ 9–10 Johanna Nygård (kok) valittiin viimeksi kunnanhallitukseen, joten hän anoi eroa sivistyslautakunnasta ja sen suomenkielisestä jaostosta. Kumpaankin valittiin hänen tilalleen Kirsti Pitkänen. § 11 Marjo Laurikainen muutti kunnasta, joten hänen tilalleen sivistyslautakunnan ruotsinkieliseen jaostoon valittiin Marjut Tassberg (kok).
§ 12 Keväällä 2012 Siuntion liittymistä Lohjaan kiivaasti vastustanut Marcus Nordström (r) on muuttanut Lohjalle, joten hänen tilalleen valtuustoon nousee Hans Berglund.
§ 13 Valtuuston puheenjohtajana 2015–16 jatkaa Arja Alho (sd). Marcus Nordströmin muutettua kunnasta ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Carl-Johan Gottberg (r) ja toisena varapuheenjohtajana jatkaa Arto Penttinen (kok). Tämän pykälän yhteydessä valtuutettu Valtavaara (kok) piti puheenvuoron, jossa muisteli kokemiaan kokousteknisiä vääryyksiä ja ehdotti neuvottelutaukoa, jonka aikana etsittäisiin toinen puheenjohtaja. Ehdotus ei saanut kannatusta.