Belgian tietosuojakomissio suosittelee yksityisyyttä suojaavan lisäosan asentamista selaimeen Facebookin tiedonkeruulta suojautumiseksi. Suositus on voimassa riippumatta siitä, onko käyttäjällä Facebook-tunnus vai ei.
Monet verkkosivut lisäävät sivuille nappuloita, joilla sivun voi jakaa sosiaalisessa mediassa. Yksityisyyden kannalta on ongelmallista, että Facebook pystyy nappuloiden kautta seuraamaan, ketkä sivuilla käyvät, vaikka he eivät jakaisikaan sivua. Seuranta jatkuu, vaikka käyttäjä kirjautuisi ulos Facebookista tai vaikka hänellä ei olisi Facebook-tunnusta lainkaan. Tiedot kerätään vieläpä silloinkin, jos käyttäjä on kieltänyt kohdennetun mainonnan European Interactive Digital Advertising Alliancen sivuilla.
Monet muutkin tahot seuraavat käyttäjiä, mutta Facebook on siitä erityisessä asemassa, että se pystyy yhdistämään käynnit todellisiin henkilöllisyyksiin. Taannoisten Snowden-paljastusten perusteella lienee selvää, että tiedot menevät myös Yhdysvaltain tiedustelupalveluille.
Belgian tietosuojakomissio pitää Facebookin toimintaa lainvastaisena ja vaatii Facebookia muuttamaan käytäntöjään. Ottaen huomioon ettei Facebook ole aiemminkaan kovin aktiivisesti vastannut EU:n esittämiin yksityisyydensuojaa koskeviin kysymyksiin, tietosuojakomissio antoi ohjeita myös käyttäjille.
Käyttäjiä kannustetaan suojaamaan itsensä Facebookin tietojenkeruulta asentamalla selaimeensa sopivan lisäosan, kuten Privacy Badger, Ghostery tai Disconnect. Itse asensin juuri selaimeeni Privacy Badgerin; tekeehän sen julkaissut Electronic Frontier Foundation tunnetusti hyvää työtä kansalaisoikeuksien puolustamiseksi digitaalisessa maailmassa. Asentaisitko sinäkin?