Feulner & Rahmstorf 2010

Professori Valentina Zharkova kertoi hiljattain uusista tutkimustuloksistaan. Hänen uusi mallinsa kuvaa auringon magneettikentän vaihteluja entistä tarkemmin. Niiden perusteella hän ennustaa auringon aktiivisuuden putoavan 2030-luvulla tasolle, jolla se oli viimeksi nk. Maunderin minimin aikaan vuosina 1645–1715, pikku jääkaudella.

Hänen lehdistötiedotteessaan ei millään lailla väitetty, että tämä auringon aktiivisuuden väheneminen johtaisi uuteen pikku jääkauteen, mutta niin tutkimustulos uutisoitiin laajalti. Esimerkiksi The Independent kirjoitti: ’Mini ice age’ coming in next fifteen years, new model of the sun’s cycle shows.

Kuten niin usein käy, tarina vain paranee, kun sitä kerrotaan edelleen. Tekniikka & Talous kirjoitti The Independentin pohjalta Jos tämä kesä tuntuu kylmältä, niin odotapa vuotta 2030 – Auringon pinnan aktiivisuus laskee jopa 60 %. Taloussanomat otsikoi Hyytävä ennuste säästä: ”Pieni jääkausi” tulossa. Tunnustuksena Ilta-Sanomien journalismille on mainittava, että he sentään antoivat Ilmatieteen laitoksen asiantuntijan asettaa mätäkuun jutun mittasuhteisiinsa jutussaan Tutkijoiden hurja visio minijääkaudesta 15 vuoden kuluttua – Suomalaisasiantuntija: ”Seuraukset vähäiset”.

Meehl, Arblaster & Marsh 2013

Vaan mitäpä asiasta arvelee tiede? Koska auringon säteilyn muutokset voivat vaikuttaa ilmastoon, asiaa on tietenkin tutkittu.

Feulner ja Rahmstorf (2010) saivat tulokseksi, että vastaava aurinkominimi voisi viilentää ilmastoa vuoteen 2100 mennessä enintään 0,3 asteella, mikä on paljon vähemmän kuin ihmisperäisten kasvihuonekaasujen arvioidaan lämmittävän maapalloa.

Meehl, Arblaster ja Marsh (2013) saivat hyvin samankaltaisia tuloksia. Heidän tutkimuksissaan vuosille 2025–2065 ajoittuva aurinkominimi saisi lämpötilan pysymään aurinkominimin ajan pari kymmenystä alempana kuin se RCP 4.5 -skenaariossa muuten pysyisi, mutta aurinkominimin jälkeen lämpeneminen palaisi pian aiemmille urilleen.

Ilmaston viilenemisestä ei siis totisesti ole pelkoa. Mahdollisesti toteutuessaan suuri aurinkominimi voisi kenties hidastaa ilmaston lämpenemistä tilapäisesti vuosikymmenen verran, mutta sellaisesta ei ole ainakaan vielä mitään merkkejä. Päinvastoin: vuosi 2014 oli mittaushistorian lämpimin, mutta vuosi 2015 on rikkomassa tämänkin ennätyksen, ja jos El Niño jatkuu voimakkaana vuoteen 2016, sekin saattaa olla ennätyslämmin.