Siuntion valtuusto kokoontui 7.12. vuoden viimeiseen kokoukseensa. Lista oli kevyt ja varsinaiset asiat menivät kuten ennakkoon ounastelin. Kokouksen lopuksi valtuutetuille kerrottiin junaliikennevalmistelujen tilanteesta.
Tärkein ensin: juna kulkee Helsingin ja Siuntion väliä jatkossakin. HSL:n kanssa on solmittu aiesopimus ja liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt HSL:lle luvan liikennöidä myös Siuntioon. Suunnitteilla on kaksi vuoroa kumpaankin suuntaan aamuisin ja kaksi vuoroa iltapäivisin.
Paljon on vielä tekemistä. Vielä tavataan ministeriö rahoituksesta keskustelemiseksi ja VR sen selvittämiseksi, voisiko jokin kaukojuna pysähtyä Siuntiossa. Sitäkin pohditaan, voisiko Siuntion Avainlinjoista olla apua, jos ne syöttäisivät liikennettä Kirkkonummen asemalle ja asemalta silloin, kun junat eivät liikennöi Siuntioon.
Junavuorot maksaisivat Siuntiolle HSL:n arvion mukaan 230 000 – 300 000 €, mutta laskutus tulee lopulta perustumaan matkustajakilometrimääriin. Haarukka on aika iso, koska VR:stä ei oikein saa ulos heidän liikesalaisuuksina pitämiään tietoja. Kun sopimus saadaan neuvoteltua, se tulee valtuuston hyväksyttäväksi. Muutaman sadan tuhannen lasku on varmasti pienempi paha kuin liikenteen tykkänään lakkaaminen.
Sopimusta oli valmisteltava melkoisella kiireellä, sillä VR aikoo romuttaa vanhat lähijunansa lähiaikoina. HSL:llä puolestaan oli sopimus 72 Flirt-junan ostamisesta, ja nyt he käyttivät sopimuksen option kolmen lisäjunan ostamisesta – jos Siuntio ei olisi ollut asiassa aktiivinen hyvissä ajoin, olisi voinut käydä niinkin, ettei kellään olisi junia, joilla ajaa tänne.
Liikenneministeri Bernerin alkuperäinen ajatus oli, että markkinaehtoinen kumipyöräliikenne voisi korvata lopetettavan junaliikenteen. Tiedustelujen perusteella linja-autoyhtiöt eivät kuitenkaan olleet kiinnostuneita liikennöimään väliä, mikä kerrottiin ministeriöönkin. Silti ministeriöstä ei ainakaan vielä liiennyt rahaa Siuntion juniin, kun he hiljattain kuitenkin ostivat vielä 5 miljoonalla liikennettä.
Tarve paikallisjunaliikenteen karsimiseen rantaradalta syntyi paljolti siitä, että VR on vaikeassa kilpailutilanteessa Helsinki–Turku-välillä. Moottoritie on nopea ja linja-autoliikenne varsin kilpailukykyistä. VR haluaa vastata kilpailuun perustamalla pikavuoroja, jotka eivät pysähdy Turun ja Helsingin välillä lainkaan, ja sitä varten paikallisjunia pitää siivota jaloista. Varsinkin yksiraiteinen rataosuus Kirkkonummen ja Karjaan välillä käy ahtaaksi, kun sillä liikennöidään sekä lähi- että kaukoliikennettä.
Pidemmällä tähtäimellä ainoa kestävä ratkaisu olisi lisätä alueen ratakapasiteettia. On vain hankalaa, että asiassa on useita vaihtoehtoja: pitäisikö rakentaa nopea rata Espoosta Lohjalle vai rakentaa sopiville rantaradan osuuksille kaksoisraiteita? Kumpikin toisi rantaradalle tilaa paikallisjunille.
Kokouksen päätteeksi valtuuston puheenjohtaja Arja Alho kiitti viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä päättyvästä vuodesta ja toivotti hyvää joulua, ja valtuuston 1. varapuheenjohtaja Carl-Johan Gottberg puolestaan valtuuston puheenjohtajaa.
Toivotan omasta puolestani kaikille onnistumisia Pariisin ilmastoneuvotteluissa ja rauhallista joulua!