The Observer paljasti hiljattain, miten Cambridge Analytica oli saanut Facebookilta hyvin yksityiskohtaisia tietoja sadoista miljoonista yhdysvaltalaisista ja käyttänyt näitä tietoja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin lähettämällä räätälöityä mainontaa hyvin pienille ihmisryhmille. Tapaus on ongelmallinen ainakin tietosuojan ja demokratian kannalta.

Tietosuojan kannalta Ian Bogost avaa kirjoituksessaan My Cow Game Extracted Your Facebook Data, miten valtavan avoimesti Facebook lapioi yksityiskohtaisia tietoja käyttäjistä sovellusten kehittäjille. Cambridge Analytican tapauksessa erityisen pahalta tuntuu, että he eivät saaneet tietoa ainoastaan persoonallisuustestinsä vastaajista, vaan myös vastaajien Facebook-kavereista.

Kyllähän kaikki tavallaan tiesivät, että Facebookin olemassaolon tarkoitus on käyttäjien profilointi mainontaa varten. Sittenkin tapauksen laajuus ja vaikutukset yllättivät. Cambridge Analytica on ilmeisesti sotkeutunut ainakin KenianNigerian ja Yhdysvaltojen vaaleihin ja mahdollisesti Brexit-äänestykseen. Mikael Jungner ei syyttä ole huolissaan myös Suomen demokratiasta.

Demokratian kannalta ei ole erityisen ongelmallista, että vaalimainontaa kohdistetaan tärkeisiin äänestäjäryhmiin. Ongelmallista on, että hyvin täsmällisiin sirpaleisiin kohdistettu mainonta pysyy piilossa eikä nouse julkiseen keskusteluun. Tällöin tosiasiallisesti mahdollista haastaa edes räikeimpiin valheisiin perustuvia väitteitä, ja kansakunta jakautuu. Demokratia tarvitsee julkista keskustelua, ei täsmäkohdistettua salaista mustamaalausta.

Ilmankin tällaista täsmämainontaa Facebook on yhteiskuntaa repivä voima. Alustan toimintamalli perustuu yksityiskohtaisen profilointidatan keräämiseen ja siihen, että saadaan ihmiset koukuttumaan tunteisiin, joita Facebook herättää. Siksi käyttäjille näytetään materiaalia, jonka Facebookin algoritmit päättelevät kirvoittavan tunnereaktioita. Mekanismi on omiaan ruokkimaan kehitystä, jossa käyttäjille näytetään heidän ennakkokäsityksiään vahvistavaa, tunnereaktioita provosoivaa materiaalia. Näin ihmisten käsitykset polarisoituvat ja kansa jakautuu. Mitenkähän Suomessakaan mahtaa hallituksen muodostaminen onnistua ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen?

Facebook on raivostuttava ja hirvittävää ajanhukkaa, mutta myös hyödyllinen. Tuttavien ja sukulaisten yhteydenpidon lisäksi monet yhdistykset käyttävät Facebook-ryhmiä toimintansa järjestämiseen. Toisaalta Facebook – täsmäkohdistetulla mustamaalausmainonnalla tai ilman sitä – repii myös suomalaisia erilleen ja heikentää kansakuntaamme. Hinta tästä viihteestä on kovin korkea. Eikö olisi aika poistaa Facebook tili?