Tänään Suomi-Areenalla on kuulemma puhuttu kaiken muun lisäksi, yllätys yllätys, maakunta- ja sote-uudistuksesta.
Vihreät hyväksyi toukokuussa uuden sosiaali- ja terveyspoliittisen ohjelman (vihreat.fi/sote-ohjelma), joka on verraten suoraviivainen. Suunnilleen näin:
- Siirretään vastuu perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen järjestämisestä itsehallinnollisille maakunnille, joilla on suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus.
- Tehdään ensin vaihe 1.
Entä valinnanvapaus? On parasta tehdä ensin vaihe 1. Soten siirtäminen maakuntatasolle on itsessäänkin suuri uudistus, ja jos soppaan sotketaan samalla kertaa valinnanvapaus suunnilleen nyt esitetyllä tavalla, uudistuksesta tulee liian vaikea hallittavaksi, eikä siitä koskaan synny mitään. Vaiheen 1 jälkeen maakunnat voivat harkintansa mukaan laajentaa valinnanvapautta mm. palvelusetelijärjestelmää ja henkilökohtaista budjetointia käyttäen ja kokeilujen kautta, mutta vastuun kokonaisuudesta on pysyttävä maakunnalla.
Montako maakuntaa pitäisi lakkauttaa? No, tehdään ensin vaihe 1. Asiantuntijoiden mukaan 9–12 maakuntaa olisi sosiaali- ja terveyspalvelujen kannalta paras mahdollinen määrä, mutta jos muutoshankkeeseen sotketaan samalla kertaa maakuntien pakkoliitoksia, uudistuksesta tulee liian vaikea hallittavaksi, eikä siitä tule mitään. Sitä paitsi monessa pienemmässä maakunnassa on jo lyöty sote-hynttyyt yhteen. Pienemmät maakunnat voivat aluksi tukeutua suurempiin naapureihinsa tai tehdä yhteistyötä. Ja jos homma sitten toimii, miksi maakuntia pitäisi lakkauttaa?
Entäs muut seudulliset tehtävät? Maakuntakaavoitus, pelastustoimi, työllisyys- ja elinkeinopalvelut, ympäristöhallinto, mitäs kaikkea niitä nyt olisi? Niin, tehdään ensin vaihe 1. Muuten hanke menee taas liian vaikeaksi, eikä taaskaan saada valmista. Aika pian vaiheen 1 jälkeen maakunnille varmaankin voidaan siirtää nykyisten maakuntaliittojen tehtävät, ja muita tehtäviä voi miettiä myöhemmin.
Sote todella pitää uudistaa, sillä suuri osa kunnista on siihen turhan pieniä. Nostamalla sote kunnilta maakunnille saadaan kasvatettua väestöpohjia ja purettua raja-aita perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon väliltä. Siten saadaan kavennettua terveyseroja, tuotettua palveluja yhdenvertaisemmin eri puolilla Suomea ja hillittyä kustannusten nousua. Tehdään ensin se, eikä sotketa tähän nyt muuta.