Sosiaalinen media on mahdollistanut ihmisten yhteydenpidon aivan uudella tavalla, mutta sillä vaikuttaa olevan myös haittapuolia. Brittiläinen Royal Society for Public Health kertoo:
Emerging evidence is raising concerns about the potential impact of social media on our mental health and wellbeing. In 2017, our #StatusOfMind report highlighted a range of potential negative effects of social media, including anxiety and depression, negative body image, cyberbullying, poor sleep and FOMO (fear of missing out).
Niinpä he käynnistivät Scroll Free September -kampanjan, jonka ideana on hieman tipattoman tammikuun tapaan viettää syyskuu ilman sosiaalista mediaa. Kampanja koskee Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatiä, mutta ei Messengerin ja WhatsAppin kaltaisia pikaviestinsovelluksia, eikä työtehtäviin liittyvää sosiaalisen median käyttöä. Kampanjaan voi osallistua monella eri tasolla:
- Cold Turkey: ei lainkaan sosiaalista mediaa syyskuun aikana.
- Social Butterfly: ei sosiaalista mediaa sosiaalisissa tilanteissa
- Night Owl: ei sosiaalista mediaa kello kuuden jälkeen illalla
- Busy Bee: ei sosiaalista mediaa työaikana
- Sleeping Dog: ei sosiaalista mediaa makuuhuoneessa
Omalta osaltani kampanjaan osallistuminen on sikäli helppoa, ettei minulla ole tiliä yhdessäkään mainituista sosiaalisen median palveluista. Luovuin keväällä Facebookista ja Twitteristä. Facebookin osalta ratkaiseva sysäys taisi olla Cambridge Analytica -skandaali, jossa paljastui, miten leväperäisesti Facebook oli käsitellyt ihmisten tietoja, ja Twitterissä taas keskusteluilmapiirin vihamielisyys ja vähän väliä toistuvat kohukuohahdukset alkoivat tympiä liikaa.
Poistettuani somesovellukset puhelimesta huomasin, että siinä missä aikaisemmin olisin täyttänyt tyhjän hetken selailemalla sosiaalista mediaa, aloin selailla uutisia. Ehkäpä voisin kampanjan hengessä kokeilla poistaa uutissovellukset, jotten räpläisi nyt niitä?