Suomen historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta, ja olen niissä Vihreiden ehdokkaana Länsi-Uudellamaalla. Kampanjani käynnistyi 5.11., jolloin päivä alkoi kampanjateltalla Leppävaaran suurmarkkinoilla ja päättyi vihreiden kansanedustajien Tiina Elo ja Inka Hopsu juontamaan keskustelutilaisuuteen Sellon kirjaston lavalla.

Tähän asti sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut ovat olleet kuntien vastuulla, ja kunnanvaltuutetut ovat päättäneet niistä. Nyt kun Marinin hallituksen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa juhannuksen alla, nämä palvelut järjestetään jatkossa hyvinvointialueilla. Tammikuussa valitaan sitten ihmisiä hyvinvointialueiden valtuustoihin päättämään sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen kehittämisestä.

Ainoana poikkeuksena tähän on Helsinki, joka muodostaa oman hyvinvointialueensa. Helsingissä kaupunginvaltuusto päättää jatkossakin myös sosiaali- ja terveyspalveluista, eikä Helsingissä siksi järjestetä aluevaaleja.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ulottuu Espoosta Karkkilaan ja Hankoon.

Hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta. Mikä sitten muuttuu? Palvelujen käyttäjän näkökulmasta ensi alkuun toivottavasti ei juuri mikään. Hallinnollisesti muutokset ovat suuria, kun valtava määrä kuntien työntekijöitä siirtyy hyvinvointialueiden palvelukseen.

Jatkossa palvelujen kehityssuuntaa ohjaavat ne päättäjät, jotka valitaan aluevaltuustoon. Eri puolilla Länsi-Uuttamaata tuntuu olevan erilaisia huolia: Espoossa terveyskeskusaikaa joutuu odottamaan kovin pitkään, kun taas lännempänä Uudellamaalla kannetaan huolta paikallisten palvelujen säilymisestä.

Vihreille on tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhdenvertaisesti kaikkien ulottuvilla. On satsattava peruspalveluihin, jotta ongelmiin saadaan puututtua ajoissa, ennen kuin ne pahenevat. Erityisesti matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat tärkeitä.

Ammattinikin puolesta minua kiinnostaa, millaisilla potilastietojärjestelmillä ihmisten tietoja käsitellään. Ensi alkuun on saatava eri kuntien moninaiset järjestelmät toimimaan yhteen, mutta myöhemmin tulee eteen alueen yhteisen järjestelmän kilpailuttaminen. Se tulee olemaan jättimäinen ohjelmistohankinta, joka ei saa epäonnistua. Lisäksi tulen muistuttamaan siitä, että olot täällä lännempänä ovat sittenkin koko lailla erilaiset kuin metropolikaupunki Espoossa.

Tammikuun historiallisissa vaaleissa ratkaistaan, millaisten arvojen pohjalta hyvinvointivaltiota lähdetään uudistamaan. Osallistu ja äänestä!