On yhä ilmeisempää, että maapallo ei kestä ihmiskunnan nykyistä kuormitusta. Ilmastonmuutos on jo alkanut järkyttää ekosysteemejä, ja luonnon monimuotoisuus hupenee. Etenkin valtameret ovat tuhon partaalla.

Samaan aikaan nykyinen globaali talousjärjestelmä perustuu jatkuvalle talouskasvulle, ja talouskasvun myötä ympäristön kuormitus vain lisääntyy. Jos talouskasvu yskii, valtioiden talous horjuu, syntyy työttömyyttä ja monenlaista inhimillistä kärsimystä. Miten tämä ristiriita on ratkaistavissa?

Tim Jackson tarkastelee aihetta hiljattain suomennetussa kirjassaan Hyvinvointia ilman kasvua – rajallisen planeetan taloustiede. Hänen argumenttinsa on hyvin karkeasti ottaen seuraava. Ehrlichin yhtälön mukaan ihmisen aiheuttama ympäristön kuormitus voidaan esittää kaavamuodossa

I = P · A · T

missä P on väestön määrä, A henkeä kohti laskettu bruttokansantuote ja T tuotannon aiheuttama ympäristörasitus. Rajallisessa maailmassa I ei voi kasvaa rajatta. Jotta elintaso voisi nousta resurssien kulutuksen kasvamatta, resurssitehokkuuden tulisi parantua riittävän nopeasti, että se kompensoi sekä elintason nousun että maailman väkiluvun odotettavissa olevan lisäyksen – tai nykytilanteesta lähtien jopa nopeammin, sillä resurssien kokonaiskulutus ylittää nykyisellään maapallon kantokyvyn 40 %:lla.

Jackson ei kertakaikkiaan pidä näin suurta resurssitehokkuuden lisäystä mahdollisena. Maailmantalouden hiili-intensiteetti on kylläkin laskenut vuoden 1970 vähän yli yhdestä kilosta dollaria kohti 770 grammaan vuonna 2006, mutta maailman hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet vuodesta 1970 jopa 80 %. Perusmetallien tuotantomäärissä ei edes näy tehostumista, vaan niiden kulutus on viime aikoina kasvanut käsi kädessä maailmantalouden kanssa, välillä hitaammin, välillä nopeammin. Kun ei ole uskottavaa, että talouskasvu voitaisiin kompensoida resurssitehokkuuden paranemisella, jäljelle jää vain talouskasvusta luopuminen, degrowth.

Degrowth on viime kädessä teknologiapessimistinen tulevaisuudennäkemys. Oras Tynkkynen puolestaan edustaa optimistisempaa näkemystä: kirjoituksessaan Leo Straniuksen blogissa hän käyttää valaistuksessa tapahtunutta valtavaa kehitystä esimerkkinä perustellessaan teknologiaoptimistista näkemystään ja arvioi, että teknologian potentiaali on huikea – osin huikeampi kuin osaamme vielä kuvitellakaan. Se ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan myös rakenteellisia muutoksia ja kohtuutta.

Tim Jacksonin teknologiapessimismi ja Oras Tynkkysen teknologiaoptimismi näyttävät ensi silmäyksellä kovin vastakkaisilta näkemyksiltä. Ei välttämättä kuitenkaan ole kovin hedelmällistä arvuutella, kumpi on oikeammassa. Kun luonnon resurssit ovat rajalliset, meidän on joka tapauksessa viisasta pyrkiä vähentämään resurssien kulutusta. Jos tekniikan resurssitehokkuus kehittyy erityisen nopeasti, saamme vähenevästä resurssien kulutuksesta huolimatta aikaan vielä talouskasvuakin.

Kuten EU:n ympäristökomissaari Janez Potočnik olisi perjantaisessa puheessaan teollisuusministereille sanonut, resurssitehokkuus ei ole valinta, vaan välttämättömyys. Sen voimme valita, haluammeko kehittää sitä nyt vai vasta sitten, kun kriittiset resurssit ovat lopuillaan ja kalliita. Tämän päivän megatrendi on, että halpenevien resurssien aika on ohi. There will be no growth if it is not green growth.

Potočnik toteaa, että vihreä kasvu on ainoa tapa tavoitella talouskasvua, mutta ilmoittaa lukeutuvansa teknologiaoptimisteihin. Hän ei kuitenkaan usko yksin innovoinnin riittävän ongelman ratkaisemiseen, vaan toteaa, että kilpailukykymme turvaamiseksi joidenkin resurssien hintojen on noustava, ja meidän on alennettava kulutustasoamme.

Tarvitaan johdonmukaista ja määrätietoista politiikkaa, jolla resurssien ylikäyttöä hillitään. Politiikan on oltava niin vahvaa, että se luo turvallisen pohjan yritysten ja yksityisten ihmisten investoinneille. Vain siten siirtymä resurssitehokkaaseen talouteen voi olla mahdollinen.

Voi toki käydä niinkin, että resurssitehokkaaseen talouteen panostamisesta huolimatta talous ei lähde kasvu-uralle vaan tasaantuu tai kääntyy jopa laskuun. Ei senkään tarvitse katastrofi olla; sellaisessa yhteiskunnassa hyvinvointia on vain mitattava jollakin aivan muulla kuin talouskasvulla.