Siuntion uusi kunnanvaltuusto kokoontui eilen torstaina ensimmäistä kertaa. Kaikki varsinaiset päätettävät asiat oli kylläkin kerätty pari päivää ennen pidettyyn vanhan valtuuston kokoukseen. Meillä oli agendalla oikeastaan vaan hyväksyä ennalta neuvotellut lautakuntien, hallituksen ja lukuisten muiden instanssien edustajat sekä puheenjohtajisto. Siuntion Vihreiden luottamushenkilöt on koottu erilliselle sivulle.

Aluksi tietenkin kahvittelimme ja valitsimme istumapaikkamme, joka kuulemma on vakio eli toivottavasti valitsimme hyvin. Vihervasemmisto löysi yllättäen paikkansa vasemmalta laidalta puheenjohtajasta katsoen. Istun ensimmäisenä vihreänä turvallisten konkarinaisten, Karin Gottberg-Ekin ja Arja Alhon välissä. Valtuustossa on myös hieno perinne kätellä kaikki paikalle tulevat ihmiset saapuessa. Iso poppoo ja melko härdelliä ja kuin isomman kaupungin keskustassa, kun ihmiset pyörivät omia ratojaan sinne tänne. Eli kyllä Siuntiossakin on suurkaupunkimaisuutta!

Ensin virkamiehet esittelivät osastojaan. Moni asia oli entuudestaan tuttua, mutta mukana oli uuttakin. Etenkin perusturva ja hallinto-osasto olivat ennalta vieraampia.

Ennen varsinaista nimien hyväksyntää tuli palaverin paras anti. Antero Honkasalo valtuuston vanhimpana ja alun puheenjohtajana piti mielestäni todella hienon ja viisaan puheen. Jos noudattaisimme päätöksenteossa Anteron puheen periaatteita, Siuntio olisi hieno paikka elää ja kuntalaiset paljon tyytyväisempiä kuin tällä hetkellä. Eli panostaisimme kuntalaisten kuunteluun, avoimuuteen, vaihtoehtoisiin esityksiin sekä laadukkaaseen valmisteluun. Juuri samoihin asioihin olen itsekin halunnut parannusta. Unelmien Siuntio!

Arja Alho piti myös puheen peräänkuuluttaen enemmistön vastuuta vähemmistön puolustamiseksi. Meille kun Siuntiossa kävi niin, että vähemmistö eli esimerkiksi vihreät eivät saaneet puheenjohtajapaikkoja äänimäärien suhteessa suurten liittoutumisen vuoksi. Konkarit ovat kertoneet, että liittoutumat on kehitetty pienten puolueiden tueksi, jotta yhdessä saisivat edes jotakin aikaiseksi. Ja loogistahan se näin olisikin. Mutta meillä tämä nyt vaan tällä kertaa käytettiin toisiin tarkoituksiin, mutta ensi kerralla toivottavasti toiset kuviot. Näillä tietenkin mennään mitä enemmistö soi ja keskitytään nyt uusiin tuuliin! Omasta mielestäni pitäisi kuunnella juurikin äänestäjien tahtoa ja kaikki muu on oikeastaan peliä, josta mieluummin passaan. Mieluummin keskitytytään asioihin ja poliittiset pelit voisi jättää vaikka illaksi kotiin nettipokeriin, jos siis sellaisesta sattuu pitämään!

Itse kokoonpanojen hyväksyminen oli sitten enemmänkin kahden äänen vuorottelun ja vasaroinnin kuuntelua! Mutta ihan jännä ilta, josta palauduin laittamalla lämpimät pihavaatteet Kontio-saappailla ja kuorruttelin istutuspenkkejä olkikatteella.