Jokin aika sitten FB:ssä pohdittiin mitä elinvoimapäällikkö oikein tekee? Tehtävänä on mm hoitaa kunnan ulkoista kuvaa ja siihen tämä sosiaalisen median ohjekin osuu.

Valitettavasti ohjeesta välittyy kuva sulkeutuneesta kunnasta, jonka hallinnon ja päätöksenteon taustoja ei haluta avata kuin lakisääteisen minimin verran. Ohjeessa on merkittävä sisäinen ristiriita. Ohjeen alussa todetaan näin

”Kunta toteuttaa aktiivista ja avointa tiedotusta ja viestintää. Oma-aloitteinen tiedotus on varmin keino
aikaansaada ja ylläpitää haluttua julkisuuskuvaa.”

Kuitenkin ohjeen loppupuolella sanotaan mainitaan vain palautteeseen vastaaminen ja virheiden korjaaminen. Tätä ei voi pitää kummoisenakaan keskusteluna. Ohje on luonnosvaiheesta lieventynyt. Silloin suorastaan kehotettiin pysymään poissa some-keskusteluista. Tämä on myös kunnan some-strategian vastainen.

  • Julkishallinnon tärkeimpiä arvoja on demokraattinen ja avoin hallinto ja päätöksenteko
  • Kunnan asiat ovat lähtökohtaisesti julkisia ja yleistä mielenkiintoa herättäviä asioita.”

Henkilökuntaa edelleen suorastaan pyritään pitämään poissa Siuntiota koskevasta some-keskustelusta. Jos jostain syystä sellaiseen uskaltautuu, saa kunnasta puhua vain myönteiseen sävyyn. Uskomatonta! Eli kunnalla työskentelevä lastenhoitaja ei saa valittaa keskustan epäsiisteydestä keskusteluissa. Suoranaista kieltoa ei ole, mutta kun samassa ohjeessa puhutaan jo miten kunnanjohtaja voi tehdä rikosilmoituksen asiattomasta tai virheellisestä kommentista (mikähän tässä olisi rikosnimike), voi olla varma että tämä ohje aika tehokkaasti tyrehdyttää kunnan työntekijöiden innon keskustella kunnasta somessa.

Sosiaalisen median ohjeen piiriin on otettu myös luottamushenkilöt. Tosin näiden osalta ei sanota oikein mitään konkreettista, mutta sivistyslautakunnan keskusteluissa kävi ilmi mikä on tämän henki. Luottamushenkilöiden ei pitäisi sanoa mitään kriittistä kunnasta tai ylipäätään kertoa mitään asioita, joita voi tulkita jotenkin. Asiahan on tismalleen päinvastoin. Itse katson velvollisuudekseni kertoa asioista joita luottamustoimeen liittyen tulee vastaan. Lakien puitteissa luonnollisesti.

Sosiaalisen median ohjeen pitäisi olla asialliseen keskusteluun kannustava ja madaltaa kynnystä osallistua. Tampereen kaupunki _velvoittaa_ ylemnmät viranhaltijat osallistumaan somessa. Meidän ohjeessa riittäisi kannustaminen. Ehdotin sivistyslautakunnan lausuntoon liitettäväksi johtoryhmän kannustamista some-keskusteluihin, mutta jäin yksin ehdotuksineni.

Hyvä ohje on ytimekäs ja visuaalisesti miellyttävä. Aller Media pärjää kahden sanan ohjeella ”Käyttäydy fiksusti”. Hyvin kiteytetty!